TESLA
VILL BYGGA KONTROVERSIELL CATL-BATTERIFABRIK I USA - BN (Direkt)

2023-03-31 08:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla vill bygga en ny batterifabrik i USA tillsammans med kinesiska Catl, något som kan uppfattas kontroversiellt då president Joe Biden uttryckt önskan om att minska landets bolag från Kinaberoende, rapporterar Bloomberg News.

Tesla har enligt nyhetsbyråns källor fört diskussioner med Vita huset på senare tid för att klargöra om ett fabriksbygge av önskat slag, alltså inkluderande Catl, kan ta del av det stora gröna amerikanska stödpaketet IRA.

Inom ramen för IRA har Bidenadministrationen satt ut som ett delmål att avvänja USA från Kina i fråga om batterimaterial genom att skapa incitament för att bygga en amerikanskbaserad leverantörskedja för att producera elbilar.

Elbilstillverkaren vill få till en fabrikslösning av liknande slag som Ford.

Ford presenterade i februari ett fabriksprojekt med Catl i Michigan, ett projekt som har väckt debatt, givet att teknik ska licensieras av Catl.

Kritik har hörts från båda av den amerikanska politikens läger, givet att uppgörelsen kan ses som att kinesiska bolag får del av amerikanska statliga subsidier, trots att Ford hävdar att så inte är fallet. Ford ska äga och driva fabriken och detta är också den verksamhetsmodell Tesla överväger för en fabrik som av allt att döma kommer hamna i Texas.

Planen ses som en del i en strategi där Tesla försöker ta marknadsandelar från snabbt avancerande konkurrenter genom att nyttja kassan med 22 miljarder dollar till att utöka produktionsvolymen och minska kostnader för tillverkning, enligt Bloomberg News.

Catls kinesiska batterier tillverkas med litiumjärnfosfat i en billigare process än den som krävs för nickel- och koboltbaserade batterier som hittills föredragits i västvärlden.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Tesla - I dag

{point.key}

Ford Motor - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -