NORDEN
UPPÅT FÖR SKOGSSEKTORN I HELSINGFORS, VINX 30 -0,3% (Direkt)

2023-05-29 17:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Måndagshandeln på de nordiska börserna var tunn, då endast Helsingfors och Stockholm höll öppet medan Oslo och Köpenhamn i stället hade helgstängt. Bidragande till den låga aktiviteten var att även Londonbörsen och USA-börserna höll stängt för dagen.

Det regionala samlingsindexet Vinx 30 sjönk 0,3 procent till 1.381. I Finland backade storbolagsindexet OMXH25 med 0,1 procent till 4.537.

UPM-Kymmene ska inleda förhandlingar om neddragningar vid bruket i Kaukaa, där personal enligt skogsbolaget kan komma att permitteras under en begränsad period av upp till som mest 90 dagar. Cirka 370 personer ska vara berörda av förhandlingarna, skriver Helsingin Sanomat. Permitteringarna kan enligt bolaget komma att samordnas med planerade underhållsstopp som företaget avser att göra under det andra halvåret i år. UPM-Kymmene handlades upp 0,1 procent och inom skogssektorn var Stora Enso oförändrad medan Metsä Board steg med 1,1 procent.

Lågprisbutikskedjan Tokmanni handlades upp en halv procent. Bolagets aktie har köprekommenderats i den senaste utgåvan av svenska Börsveckan, som skriver att efter en svag börsutveckling under en tid har aktien nu kanske blivit tillräckligt billig för att locka utdelningsjägare.

Kraftjätten Fortum var dagens starkaste aktie i Helsingfors storbolagsindex med en uppgång på 1,2 procent. Nokia var oförändrad vid stängning. Svagast bland de finska storbolagen var mjukvarubolaget QT, som backade 1,6 procent.

Bortom de största bolagen i Helsingfors noterades uppgångar för programvarubolaget QPR Software och våtservettföretaget Suominen, som lyfte 5,8 respektive 6,8 procent.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt AB


Equinor - I dag

{point.key}

Mowi - I dag

{point.key}

SalMar - I dag

{point.key}

Nordic Semiconductor - I dag

{point.key}

FLSmidth & Co. - I dag

{point.key}

A.P. Møller - Mærsk B - I dag

{point.key}

Metso Oyj - I dag

{point.key}

Qt Group Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -