BÖRSEN
AMERIKANSKA SKULDTAKSFRAMSTEG LYFTE, OMXS30 +0,8% (Direkt)

2023-06-01 17:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt under torsdagen efter onsdagens besked om att det amerikanska representanthuset under natten röstat ja till en uppgörelse som innebär att det amerikanska skuldtaket höjs.

Samtidigt som förväntningarna om att Fed ska kunna pausa räntehöjningarna vid nästa möte bidrog till det positiva sentimentet.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,8 procent till 2.252 och aktier för 18 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa var franska CAC40 upp 0,6 procent och tyska DAX var upp 1,2 procent.

Fastighetsbolaget SBB, vars B-aktie på onsdagen föll hela 28 procent stod för en mindre spektakulär rörelse under torsdagen med en nedgång om 1 procent. Ilija Batljan har för Dagens Industri uppgett att han inte sålde några SBB-aktier under onsdagens ras.

Flygbolaget SAS, som är under rekonstruktion i USA, har meddelat kvartalssiffror och upprepat sina helårsutsikter. Intäkterna för kvartalet februari-april steg till närmare 9 miljarder kronor från drygt 7 miljarder under motsvarande kvartal i fjol. Nettoresultatet var dock fortsatt en förlust på 1,5 miljarder kronor. Aktien tappade 11,9 procent till omkring 0:34 kronor.

Index Pharmaceuticals rusade 52 procent på nyheten att bolaget ingått ett licensavtal med Viatris Japan för att utveckla och kommersialisera läkemedelskandidaten cobitolimod i landet. Avtalet, inklusive milstolpsbetalningar, bedöms av bolaget vara värt upp till 50 miljoner dollar exklusive royalties.

BHG Group, e-handlare inom bygg- och heminredningsprodukter, var upp 7,1 procent. Bolagets styrelseledamot och tidigare vd Mikael Olander har köpt nästan 2,4 miljoner aktier i BHG för 28,6 miljoner kronor. Efter köpet uppgår hans innehav till 5,4 miljoner aktier, motsvarande 3 procent av röster och kapital.

På samma tema kom nya affärer i New Wave. Under rapporterades insynsköp om 24.500 aktier från vd Torsten Jansson och 26.500 aktier av vice vd Göran Härstedt till kursen 187 kronor. Köpen följde ett köp av 141.000 aktier av Torsten Jansson som rapporterades på onsdagen. Aktien var upp 3,3 procent.

Filo Mining var upp 9,9 procent i tunn handel. Bolaget avser ta in 100 miljoner kanadadollar genom en riktad emission av drygt 4,7 miljoner aktier. Kursen i transaktionen är satt till 21:10 kanadadollar, enligt besked under natten.

I den finansiella stabilitetsrapporten som publicerades på torsdagen skrev Riksbanken att det anses fortsatt nödvändigt att fastighetsföretagen fortsätter att göra nödvändiga anpassningar för att stärka sina balansräkningar. Annars ökar risken för att det uppstår ett förlopp där pressade fastighetsföretag tvingas att snabbt sälja större volymer fastigheter i ett ogynnsamt ekonomiskt läge.

Graf: OMXS30 onsdagen den 31 maj

Källa: Infront

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


BHG Group - I dag

{point.key}

Filo Corp - I dag

{point.key}

New Wave B - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

InDex Pharmaceuticals... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -