EUROPABÖRSER
GRUV- OCH ENERGIAKTIER VÄNDE UPP, STOXX 600 +0,8% (Direkt)

2023-06-01 17:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europas större börser rörde sig alla i grön riktning på torsdagen, där makrodata för euroområdets inflationstakt och arbetslöshet stod i fokus, samtidigt som skuldtaksomröstningen i USA bidrog till en viss lättnad. Samlingsindexet Stoxx 600 var upp 0,8 procent.

Inflationsutfallet för euroländerna landade på 6,1 procent i maj månad, något som var lägre än siffran på 6,3 procent som estimaten pekade på. Arbetslösheten kom samtidigt in i linje med förväntningarna, på 6,5 procent i april.

Bland de ledande börsindexen var tyska DAX upp 1,2 procent medan franska CAC 40 och brittiska FTSE 100 steg 0,6 procent vardera.

Flera av de brittiska gruv- och oljebolagen, som under de senaste dagarna har pressats av nedgångar på råvarumarknaden, hade tydligt rekylerat på torsdagen. Anglo-American, Fresnillo och Antofagasta fanns bland vinnarna på plus 3,2-4,5 procent medan oljejätten BP var upp 1,8 procent.

Flygtillverkaren Airbus gick även starkt med en uppgång om 2,8 procent. Reuters rapporterade under torsdagen att bolaget tros ha levererat 60 flygplan i maj, vilket skulle motsvara en ökning med 30 procent på årsbasis.

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


BP Plc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -