NORDEN
FLSMIDTH OCH MAERSK VINNARE I DANMARK, VINX 30 OFÖR (Direkt)

2023-06-01 17:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i de nordiska grannländerna handlades alla muntert på torsdagen. Det sammanvägda regionsindexet Vinx 30 höll sig dock runt nollstrecket efter att en del storbolag tyngt.

I Danmark hade Köpenhamnsbörsens OMXC25 ökat 0,3 procent till 1.809.

Bland bolagen inom indexet var det FLSmidth som placerade sig i toppen med en uppgång om 2,8 procent. Verkstadsbolaget har meddelat att det köper upp den amerikanska gummitillverkaren Morse Rubber, vars produkter bland annat används i FLSmidths malmbrytningsmaskiner. Köpeskillingen angavs inte och bolagets helårsprognoser kommer inte påverkas nämnvärt.

Andra bolag som gick starkt på torsdagen var fraktbolaget Maersk, upp 1,9 procent utan specifika bolagsnyheter. På motsatt sida hittades läkemedelsjätten Novo Nordisk på minus 1,6 procent medan it-konsultbolaget Netcompany Group tappade 4 procent.

Österut var Helsingfors huvudindex OMXH25 upp 0,7 procent till 4.495, där Neste och Fortum var de som bjöd på störst rörelser. Bolagen, som både verkar inom energisektorn, var upp 3,3 respektive ned 3,4 procent.

Det finländska it-säkerhetsbolaget F-Secure gick under torsdagsmorgonen ut med en vinstvarning, där bolaget bland annat räknar med att den justerade ebita-marginalen kommer att minska 2023, till följd av kostnader i samband med förvärv av bolaget Lookout. Samtidigt gav bolaget en prognos över intäkterna, som väntas överstiger 134 miljoner euro för helåret.

Aktien avslutade handeln med en uppgång om 2,4 procent.

I Oslo var OBX-indexet upp 0,3 procent vid stängningen, till nivån 1.080. Tankerrederiet Frontline sågs rekylera upp 8,1 procent, efter att dagen innan backat märkbart i spåren av en kvartalsrapport under förväntan.

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


FLSmidth & Co. - I dag

{point.key}

F-Secure Oyj - I dag

{point.key}

A.P. Møller - Mærsk B - I dag

{point.key}

Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Frontline - I dag

{point.key}

Fortum Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -