BOLIDEN
AKTIEN STUDSAR UPP, EN BADBOLLSEFFEKT - ANALYTIKER (Direkt)

2023-06-02 14:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gruv- och smältverksföretaget Bolidens aktie stiger 7 procent på Stockholmsbörsen på fredagen under relativt stor omsättning utan tydliga bolagsspecifika nyheter. Därmed har Bolidens kursnedgång under maj månad återhämtats.

"Cykliska aktier går bra idag. Det är bra drag på industrimetallerna", säger Christian Kopfer, analytiker vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Fredagen är överlag en stark börsdag i kölvattnet av att även den amerikanska kongressens andra kammare – senaten – röstade för överenskommelsen om att höja skuldtaket och att en federal betalningsinställelse i USA därmed kunde undvikas. Marknadshumöret gynnas även av vissa förhoppningar om en paus i de amerikanska styrräntehöjningarna och uppgifter om att Kina överväger ett stödpaket till fastighetsmarknaden.

Stålbolaget SSAB:s aktie har i och för sig gått bra i år, men Boliden-aktien har varit ganska pressad under en tid, konstaterar Christian Kopfer.

"Zink- och nickelpriserna har gått dåligt och kopparn har kommit ned. Zink är väl ganska nära botten tror jag. Det är lite badbollsfenomen över kursrörelsen tror jag - trycker man ned en badboll hårt under vattnet så studsar den upp ganska bra", resonerar analytikern.

Ibland kan större aktierörelser hänga samman med att en ny analys från en investmentbank har kommit ut, noterar Christian Kopfer samtidigt. Någon sådan har han åtminstone för egen del inte sett i nuläget.

Däremot har Kina uppgett att landet överväger ett stödpaket till fastighetsmarknaden för att stötta ekonomin. Europeiska gruvbolag stärktes på fredagen av nyheten då Kina är världens största importör av råvaror.

PÅ fredagseftermiddagen ar Bolidens aktie upp 7 procent till nära 360 kronor. Även på andra europeiska börser gick gruvbolag starkt. Anglo American och Antofagasta var upp runt 6 procent vardera i London.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -