BÖRSEN
SBB STIGER I STARK ÖPPNING, OMXS +0,9% (Direkt)

2023-06-02 09:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i fredagens tidiga handel i ett på global bas positivt börsklimat. Optimismen hänvisades till att hotet om "default" i USA nu är undanröjt och förväntningar om att Federal Reserve pausar sina räntehöjningar i juni.

Vid 9.40-tiden hade OMXS30 stigit 0,9 procent till 2.272 och aktier för närmare 2,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ledande index i Frankfurt och Paris var upp 0,7 procent vardera.

SBB gick starkast bland OMXS30-bolagen, med ett lyft om drygt 10 procent för aktien. Vd och grundare Ilija Batljan har under veckan rest till London för att hitta eventuella investerare som kan rädda det krisande fastighetsbolaget, enligt källor till nyhetsbyrån Bloomberg.

Även medicinteknikbolaget Getinge, gruv- och smältverksföretaget Boliden och molnkommunikationsbolaget Sinch gick starkt och visade uppgångar på 3-4 procent.

SSAB, som aviserat en investering om 6,2 miljarder kronor i grön stålproduktion i Oxelösund, stärktes 3,2 procent.

Mer defensiva papper visade däremot en sämre utveckling än index. Läkemedelsbolaget Astra Zeneca var ned 1,4 procent och teleoperatören Tele2 backade 0,2 procent.

Corems B-aktie steg drygt 6 procent medan såväl D-aktien som preferensaktien var klart ner. Det Rutger Arnhult-kontrollerade fastighetsbolaget håller på att drunkna i lån, enligt Dagens Industris genomgång. Nu är det bråttom att fortsätta sälja fastigheter - annars äter räntor upp all vinst, skriver tidningen. Riksbanken varnar generellt branschen för att vänta med åtgärder, men Corems storägare och vd Rutger Arnhult håller fast vid utdelningar och menar att fastighetsförsäljningar kommer att räcka, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

It-företaget Addnode rusade 13,3 procent efter förvärvet av Team D3 i USA som har 200 anställda och en omsättning på 120 miljoner dollar. Köpeskillingen uppgår till maximalt 59 miljoner dollar, varav 31 miljoner är fast.

Sectra handlades upp 7,3 procent. Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget redovisade på morgonen högre omsättning, rörelseresultat och orderingång för det gångna kvartalet som var det sista i medicinteknik- och cybersäkerhetsföretagets räkenskapsår. Utdelningen föreslås höjas med 10 procent till 1:10 kronor per aktie och sker genom ett inlösenprogram.

Medicinteknikbolaget Q-linea har beslutat att göra en företrädesemission om cirka 263 miljoner kronor. Q-lineas största ägare, Nexttobes, avser teckna sin pro-rata-andel och har därtill har lämnat tecknings- och garantiåtagande om totalt 200 miljoner kronor. Q-linea var ned 4,0 procent.

Medicinteknikbolaget Lumito backade 9 procent, efter att ha meddelat att lansering av produkten Scizys inte kommer att vara möjlig under det första halvåret 2023, utan i stället väntas under det tredje kvartalet eller senare i höst. Det är inte första gången som produkten försenas.

Senare på fredagen riktas finansmarknadernas blickar mot den officiella amerikanska arbetsmarknadsstatistiken för maj, som blir en pusselbit när centralbanken Federal Reserve ska staka ut sin kommande penningpolitik.

Terminerna för USA-börserna var upp 0,2-0,3 procent.

Graf över OMXS30 fredagen den 2 juni:

Källa: Infront

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Addnode Group B - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Lumito - I dag

{point.key}

Q-Linea - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

SECTRA B - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -