Bostadspriserna steg 0,2 procent i maj - SBAB (Finwire)

2023-06-02 06:45

Bostadspriserna steg med 0,2 procent i Sverige under maj. Lägenhetspriserna var högre med 0,3 procent och huspriserna med 0,2 procent, visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).

På regional nivå var utvecklingen mer blandad. Högre lägenhetspriser noterades bara i Storstockholm, Storgöteborg och Mellersta Sverige. Och det samma gäller för huspriser i Storgöteborg, Stormalmö och Mellersta Sverige. I alla andra regioner föll priserna på både lägenheter och hus.

SBAB skriver att om man beaktar tillfälliga effekter, framförallt säsongspåverkan, indikerar den underliggande trenden en minskning i priserna med 0,6 procent för hela Sverige. Mest sjunker huspriserna, ner 1,2 procent, och trenden är negativ i samtliga regioner.

“Det är tydligt att lägenheterna – så här långt – har stått emot ränteuppgången bättre än husen. Samtidigt ökade priserna på hus betydligt mer under pandemin, så det vi ser nu kan till viss del vara en korrigering av pandemieffekten”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB:s beräkningar av den underliggande trenden och bedömningen att räntehöjningarna inte bitit fullt ut ännu, talar för att bostadspriserna väntas tappa något till innan en botten är nådd, uppger Boije.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -