ECB
PANETTA TROR SLUTET FÖR RÄNTEHÖJNINGAR ÄR NÄRA – LE MONDE (Direkt)

2023-06-02 08:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationen i euroområdet är för hög, men det finns inga skäl till oro. ECB kommer att föra inflationen tillbaka till 2 procent inom mindre än ett år.

Det sade Fabio Panetta, ledamot i ECB-direktionen, i en intervju med Le Monde, som publicerats på ECB:s webbplats.

"På mindre än ett år har vi höjt räntan beslutsamt från -0,5 till 3,25 procent, och inflationen faller vilket bekräftades i gårdagens data", sade han.

Fabio Panetta sade att han inte tror att en stark efterfrågan är ECB:s huvudproblem. Konsumtion och investeringar sjönk i euroområdet under fjärde kvartalet 2022, och det var främst utländsk efterfrågan som drev tillväxten.

"Det viktigaste hotet mot prisstabiliteten härrör från styrkan på arbetsmarknaden och företagens vinststrategier, även om det så här långt inte finns några klara indikationer på en självdrivande löne-prisspiral", sade han.

Panetta sade vidare att kärninflationen inte korrekt representerar den typiska konsumtionsvarukorgen för låginkomstkonsumenter, och den är ingen bra ledande indikator för framtida huvudinflation.

"Och på samma sätt som den (kärninflationen) har släpat energiinflationen på vägen upp visar den sig nu vara ihållande efter att energipriserna har gått ner. Men vi kan vänta oss att den också kommer ner efter hand. På så sätt är gårdagens inflationssiffror uppmuntrande", sade han.

KPI-inflationen sjönk till 6,1 procent i maj från 7,0 procent i april, medan kärninflationen sjönk till 5,3 från 5,6 procent.

Enligt Fabio Panetta gör den extraordinärt höga ekonomiska osäkerheten att det är svårt att göra en uppskattning om hur hög ECB:s styrränta behöver bli. Han påpekade att ECB:s beslut vägleds av utvecklingen i ekonomiska data, "vilket vi utvärderar möte för möte".

"Jag tror inte att det är rätt tid att vara för snabb med att höja räntorna, med tanke på de betydande steg vi redan har tagit. Min intuition antyder att vi inte har nått slutet för vår räntehöjningscykel, men vi är inte långt ifrån", sade han.

"Jag tror att policydebatten snart kommer att skifta från 'hur högt?' till 'hur länge?'. Det finns betydande utrymme för att bekämpa inflationen genom att hålla räntan hög så länge det behövs. Vi bör vara resoluta men ändå kloka, med målet att sänka inflationen utan att i onödan skada den ekonomiska aktiviteten", fortsatte Fabio Panetta.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -