NORDEN
BRETT UPP, NOVO HÖLL NED KÖPENHAMNSBÖRSEN, VINX30 +1,1% (Direkt)

2023-06-02 17:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På fredagen gick de nordiska börserna överlag starkt efter att USA:s kongress röstat ja till en skuldtakshöjning. Råvarubolag stärktes samtidigt efter medieuppgifter om ett kinesiskt stimulanspaket. Samlingsindexet Vinx 30 var upp 1,1 procent till 1.377.

Köpenhamnsbörsen storbolagsindex OMXC25 steg klart minst av Nordens huvudindex. Indexet ökade 0,5 procent till 1.818 och tyngdes av läkemedelsjätten Novo Nordisk.

Aktien backade 1,6 procent efter att bolaget publicerat försäljningssiffror för Wegovy i USA. Siffrorna visade på en vikande försäljning, men det var redan känt att Novo Nordisk skulle begränsa utbudet av läkemedlet. Danske Banks chefhandlare Mads Zink sade till danska Marketwire att "aktien är prissatt till perfektion, så därför faller den i dag på siffrorna".

På andra sidan indexet toppade hörhjälpsbolaget GN Store Nord, byggisoleringsbolaget Rockwool och Jyske Bank storbolagsindexet med uppgångar norr om 3 procent. Maersk gick också starkt med plus 2,8 procent för B-aktien sedan Kina rapporterat om stigande fraktpriser.

I Norge klättrade OBX-indexet 2,1 procent till 1.103 med hjälp av råvarubolag. Uppgifter om att Kina överväger ett stödpaket till fastighetssektorn gav lyft för råvaror. Oljebolaget Aker BP och Equinor lyfte 5,8 respektive 3,4, samtidigt som oljeservicebolaget Subsea 7 steg 5,1 procent.

På Helsingforsbörsen handlades OMXH25 upp 2,3 procent med hjälp av större uppgångar hos de cykliska verkstadsbolagen. Kone tog förstaplatsen i indexet med en uppgång på 6,5 procent, medan QT Group i stället utgjorde botten med en nedgång på 3,4 procent.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


A.P. Møller - Mærsk B - I dag

{point.key}

Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Aker BP - I dag

{point.key}

Equinor - I dag

{point.key}

GN Store Nord - I dag

{point.key}

Jyske Bank - I dag

{point.key}

KONE Oyj - I dag

{point.key}

Qt Group Oyj - I dag

{point.key}

Rockwool B - I dag

{point.key}

Subsea 7 - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -