RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR STIGER NÅGOT INFÖR USA-JOBBDATA (Direkt)

2023-06-02 09:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor stiger svagt i förmiddagens handel på fredagen, i linje med en mindre uppgång i långa USA-räntor under natten. Euron handlas samtidigt högre mot dollarn jämfört med på torsdagseftermiddagen, men backar ändå något från högre nivåer i tidig fredagshandel.

Europeiska börser välkomnar att den amerikanska senaten under natten mot fredagen röstade för överenskommelsen om att suspendera skuldtaket, vilket undanröjer eventuella kvardröjande tvivel om att sena invändningar skulle kunna stoppa ett godkännande. Fokus riktas nu i stället mot eftermiddagens amerikanska jobbstatistik för maj.

Den europeiska datakalendern är tunn på fredagen, men Frankrike kunde ändå rapportera en oväntat stark industriproduktion för april; +0,8 procent jämfört med i mars, vilket var över väntade +0,3 procent

Fabio Panetta, ledamot i ECB-direktionen, välkomnade, i en intervju med Le Monde, torsdagens statistik som visade att inflationen i euroområdet sjönk mer än väntat i maj enligt preliminära beräkningar.

Han sade att den extraordinärt höga ekonomiska osäkerheten gör att det är svårt att uppskatta hur hög ECB:s styrränta behöver bli, men han antydde ändå att räntetoppen kan vara nära.

"Jag tror inte att det är rätt tid att vara för snabb med att höja räntorna, med tanke på de betydande steg vi redan har tagit. Min intuition antyder att vi inte har nått slutet för vår räntehöjningscykel, men vi är inte långt ifrån", sade han.

"Jag tror att policydebatten snart kommer att skifta från 'hur högt?' till 'hur länge?'. Det finns betydande utrymme för att bekämpa inflationen genom att hålla räntan hög så länge det behövs. Vi bör vara resoluta men ändå kloka, med målet att sänka inflationen utan att i onödan skada den ekonomiska aktiviteten", fortsatte Fabio Panetta.

I Sverige rapporterade SCB på morgonen att bytesbalansen genererade ett överskott på 88,6 miljarder kronor under första kvartalet, en ökning med 12,9 miljarder jämfört med första kvartalet i fjol.

En starkt ökad varuexport ligger bakom det ökade överskottet i bytesbalansen, som dock samtidigt dämpas av en negativ tjänstebalans.

Sveriges totala nettotillgång gentemot utlandet uppgick till 2.445,4 miljarder kronor i slutet av första kvartalet, upp från 2.352,6 miljarder kronor i slutet av fjärde kvartalet.

Svenska statsobligationsräntor stiger 2-3 punkter på fredagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt drygt 4 öre starkare mot euron jämfört med vid svensk stängning på torsdagen.

Efter nedgångar på torsdagen har amerikanska statspappersräntor vänt upp något i längre inför eftermiddagens viktiga jobbdata för maj, som blir den sista tunga statistikpunkt som Fedledamöter har möjlighet att kommentera innan den tysta perioden inför FOMC-mötet den 13-14 juni inleds vid midnatt.

De senaste kommentarerna från framträdande Fedledamöter har antytt att en räntepaus är sannolik i juni, men inkommande data kan ännu påverka utsikterna. Enligt kalendern står ingen Fedföreträdare på talarlistan i eftermiddag, men någon/några ledamöter kan ändå kommentera jobbstatistiken i olika medier.

Indikationer i torsdagens ADP-data samt ISM:s industri-PMI antyder att jobbtillväxten kan ha varit fortsatt god, men det fanns också signaler om dämpad löneökningstakt samt ett vikande pristryck.

Konsensusprognosen pekar mot att antalet sysselsatta i USA ökade med 190.000 personer i maj, efter +253.000 i april, timlönerna väntas ha ökat 0,3 procent, efter +0,5 procent i april, medan arbetslösheten väntas ha stigit till 3,5 procent, från 3,4 procent.

Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote, påminner dock i ett kundbrev om att jobbstatistiken har tenderat att överraska på uppsidan det senaste året, "och med ganska mycket de senaste månaderna".

"Den senaste gången jobbtillväxten var under 200.000 var i oktober 2021, och under det senaste året har den genomsnittliga ökningen i sysselsättningen varit runt 327.000", skriver hon.

Hon konstaterar samtidigt att det Fed vill se för att slå av på räntehöjningarna är en "mjukare" jobbsiffra, sjunkande löneökningstakt, och helst kombinerat med ett ökat arbetskraftsdeltagande. "Men uppmjukningen av arbetsmarknaden har inte materialiserats ännu".

             fredag kl 9.50 (torsdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:7804  (10:8579)  EUR/USD    1:0763  (1:0727)
EUR/SEK    11:6037  (11:6469)  USD/JPY    138:94  (138:93)
Ty obl 2      2,74     (2,71)  Ty obl 10    2,27    (2,25)
US obl 2      4,35     (4,38)  US obl 10    3,62    (3,59)
Sv obl 2      3,00     (2,97)  Sv obl 10    2,28    (2,26)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -