Amazon.com
Amazon jagar för många idéer, behöver fokusera på de bästa möjligheterna - Bernstein (Finwire)

2023-06-08 13:13

Amazon jagar för många olika idéer. Det menar analyshuset Bernstein i ett öppet brev där man vill att bolaget återgår till att fokusera på det som man kan bäst, rapporterar CNBC.

Bernstein säger sig ha förståelse för att Amazon jagar nästa AWS-möjlighet (AWS är Amazons framgångsrika molntjänst). Men man noterar också att detta på senare tid har inneburit att bolaget helt enkelt jagat för många idéer, vilket kostat kapital och framförallt fokus från det som bolaget kan bäst.

Mot bakgrund av detta rekommenderar Bernstein att Amazon går tillbaka till en “Day One”-mentalitet, en term som kommer från och förespråkas av grundaren Jeff Bezos. Det skulle hjälpa Amazon att avvärja sin undergång genom att fortsätta förnya sig snabbt som en startup, oavsett hur stort bolaget blir.

Bland de åtgärder som Bernstein vill se är att Amazon avyttrar eller söker extern finansiering till sin satsning inom hälsovård och det framväxande satellitprojektet Project Kuiper. Därutöver är man skeptiska till bolagets ansträngningar inom hårt konkurrensutsatta marknader som Brasilien, Indien och Singapore.

Amazon uppger till CNBC att en del av Bernsteins punkter har tagits upp av vd Andy Jassy i senaste aktieägarbrevet.

Amazon är upp 50 procent i år, men har samtidigt underpresterat de andra teknikjättarna som Apple, Microsoft och Alphabet (Google) med 52 procent över senaste femårsperioden.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Amazon.com - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -