Mindre verksamheter i Sverige vill bli större - högsta tillväxtviljan sedan 2011 (Finwire)

2023-06-08 12:32

En klar majoritet av Sveriges små och medelstora företag vill bli större. Enligt en ny undersökning gjord av Tillväxtverket vill 75 procent av de tillfrågade företagen, tre av fyra, växa i framtiden. Jämfört med siffror från 2020 är det en ökning med 5 procentenheter.

Det senaste året har präglats av ekonomisk motvind. Trots det finns det vilja hos små och medelstora företag i landet att växa, enligt Tillväxtverkets senaste undersökning.

"Resultatet visar på en stor motståndskraft hos de små och medelstora företagen. Att fler företag vill växa är bra för näringslivet och viktigt för Sveriges ekonomi. Framför allt visar detta på en framtidstro i ett utmanande läge med tuffa ekonomiska förutsättningar", säger Tor Desax, analytiker vid Tillväxtverket.

Tillväxtviljan är som störst i hotell- och restaurangbranschen, där hela 95 procent av de tillfrågade företagen säger att de vill bli större.

Även om de vill växa tror en mindre andel av företagen att lönsamheten kommer öka på tre års sikt. Dock tror fler att omsättningen kommer stiga.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -