Enter Select A
Enter Select minskade 3,7 procent i maj - Embracer, AFRY och Viaplay bidrog negativt (Finwire)

2023-06-09 13:51

Fonden Enter Select minskade 3,7 procent i maj, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 2,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Sten Lindquist, Cecilia Persson och Erik Paulsson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det amerikanska skuldtaket, inflationen, BNP-tillväxt, fastighetssektorn och AI var i fokus under maj.

FED och ECB höjde som väntat sina styrräntor under månaden. Marknaden tror nu att räntetoppen är nära men prissättningen indikerar på att det finns sannolikhet för ytterligare en höjning.

Främsta positiva bidragsgivare till fondens relativavkastning var Hexagon, Camurus och Linc.

I den negativa vågskålen fanns Embracer, AFRY och Viaplay.

Camurus fick under månaden ett godkännande via sin partner Braeburn för deras långtidsverkande medicin mot opiodberoende. Godkännandet innebär att bolaget får en milstolpesersättning på 35 miljoner dollar och royalty på cirka 15 procent av försäljningen i USA med förväntad start under det tredje kvartalet.

För Embracer var månaden tuffare, bolaget vinstvarnade i samband med deras Q4-rapport. Dessutom kommunicerade de att plattformsavtalet som var nära på att signeras inte blir av.

"Trots detta kan vi konstatera att det finns betydande värden i underliggande IP- och spelrättigheter. Att förbättra det fria kassaflödet, eventuellt sälja av vissa tillgångar samt att återställa förtroendet hos aktiemarknaden tror vi kommer att vara fokus framåt", skriver förvaltarna.

Gällande portföljaktiviteten har man köpt in sig i Engcon som tillverkar tiltrotatorer som ökar flexibiliteten och effektiviteten hos grävmaskinister. Förvaltarna skriver att de tror att bolaget har en tillväxtuppsida i en ökad marknadspenetration utanför Sverige, Norge och Finland där de är marknadsledare.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att starka ägare är en viktig parameter för ett företags långsiktighet. Förvaltarna vill poängtera att starka ägare är viktigt för att skapa en bättre konkurrensförmåga och hjälpsamt vid tider av finansiell stress.

Största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Atlas Copco, Hexagon och Volvo med portföljvikter om 8,92, 7,33 respektive 7,07 procent.

Enter Select, % maj, 2023
Fond MM, förändring i procent -3,7
Index MM, förändring i procent -2,7

Filip Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

“Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.”



redaktion@finwire.org
© Copyright

Enter Select A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -