Enter Småbolagsfond A
Enter Småbolagsfond minskade 2,23 procent i maj - Embracer, Balder och Sagax bidrog negativt (Finwire)

2023-06-09 13:23

Fonden Enter Småbolagsfond minskade 2,23 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 5,0 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,26 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Jon Hyltner och Oscar Karlsson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att under maj fortsatte de stora centralbankerna att höja räntorna. Marknaden tror på en till räntehöjning men däremot att räntetoppen närmar sig. Under månaden har även fokus legat på USA:s skuldtak, AI och fastighetssektorn i Sverige.

Positiva bidrag till fondens avkastning i maj kom bland annat från Swedencare, Fractal och Momentum Group, som alla steg runt 30 procent.

I den negativa vågskålen fanns Embracer som sjönk 53 procent till följd av en svag kvartalsrapport och ett uteblivet plattformsavtal. Tillsammans med Embracer tillhör även Balder och Sagax de bolag med största negativa bidrag under månaden.

Förvaltarna skriver att Embracer var ett av få fondinnehav som kom med en rapportbesvikelse och de nämner att majoriteten av bolagen rapporterade bättre resultat än väntat.

Addtech är ett av bolagen som rapporterade en stark kvartalsrapport, de kom in med 15 procents högre rörelseresultat än väntat vilket är 47 procent bättre jämfört med föregående år.

"Tillväxten var stark inom de flesta områden för bolaget och efterfrågan fortsatt hög in i sommarperioden. Bolagets starka position inom elektrifiering och elnät är en bidragande faktor", skriver förvaltarna.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att BTS, NCAB, Momentum Group och Addnode genomförde förvärv under månaden. Förvaltarna beskriver Addnodes förvärv som ett värdeskapande förvärv och kommer stärka deras position på den amerikanska marknaden.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Addtech, Lifco och Nordnet med portföljvikter om 4,44, 4,07 respektive 4,05 procent.

Enter Småbolagsfond, % maj, 2023
Fond MM, förändring i procent -2,23
Index MM, förändring i procent -5,00
Fond i år, förändring i procent 9,26

Filip Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

“Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.”



redaktion@finwire.org
© Copyright

Enter Småbolagsfond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -