Enter Sverige Hållbar Tillväxt A
Enter Sverige Hållbar Tillväxt minskade 1,04 procent i maj - investerat i Camurus (Finwire)

2023-06-09 13:38

Fonden Enter Sverige Hållbar Tillväxt minskade 1,04 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 2,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,49 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Cecilia Persson och Sten Lindquist.

Inledningsvis skriver förvaltarna att Stockholmsbörsen föll tillbaka 2,3 procent under maj och storbolagsindex utvecklades bättre än småbolagen. Under slutet av månaden ökade oron för fastighetsbolagens skuldsättning och räntebetalningsförmåga vilket ledde till en volatil handel i fastighetssektorn.

På andra sidan av Atlanten gick tekniksektorn i USA väldigt starkt. Nvidia som tillverkar grafikkort till AI är ett av teknikbolagen och under månaden blev de ett 1000-miljardersbolag i dollar.

De största positiva bidragen till fondens avkastning under månaden kom från ABB, Addtech och Hexagon, medan de största negativa bidragen kom från Afry och OX2.

Gällande portföljaktiviteten har man under månaden investerat i Camurus.

Camurus har genom sin partner Braeburn i USA erhållit ett godkännande på sin långtidsverkande medicin mot opiodberoende. Förvaltarna skriver att en snabb ökning av förskrivna och icke förskrivna opiodhaltiga läkemedel har ökat i USA vilket lett till en opiodkris.

"Godkännandet medför en milstolpesersättning på 35 miljoner dollar och royalty på cirka 15 procent av försäljningen i USA. Förväntad försäljningsstart är under kvartal 3 och nästa trigger för aktien är publicering av data för en ny fas 3-kandidat som förväntas i juni", skriver förvaltarna.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Atlas Copco, Hexagon och Astra Zeneca med portföljvikter om 8,59, 7,51 respektive 7,33 procent.

Enter Sverige Hållbar Tillväxt, % maj, 2023
Fond MM, förändring i procent -1,04
Index MM, förändring i procent -2,70
Fond i år, förändring i procent 10,49

Filip Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

“Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.”



redaktion@finwire.org
© Copyright

Enter Sverige Hållbar... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -