MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2023-06-09 14:01

TISDAG DEN 13 JUNI

=================

- USA: KPI maj kl 14.30

Konsensusprognosen tyder på att KPI ska ha ökat 0,3% jämfört med i april medan kärn-KPI väntas ha ökat 0,4%.

Ekonomerna på Credit Suisse tror att ökningen för kärn-KPI kan stanna på 0,3 procent, vilket skulle betyda att uppgången på årsbasis sjunker till 5,2%, från 5,5% i april.

"Ett utfall i linje med våra förväntningar skulle vara konsistent med en gradvis disinflation, som troligen kommer att fortsätta senare i år", skriver Credit Suisse-ekonomerna i ett kundbrev

ONSDAG DEN 14 JUNI

=================

- SCB: KPIF maj kl 8.00

Efter en tillfällig uppgång i februari har KPIF-inflationstakten sjunkit snabbt från höga nivåer, och faktiskt mer än vad såväl Riksbanken som bankekonomer har räknat med. Den nedåtgående trenden väntas ha fortsatt i maj.

Enligt Infronts enkät väntas prisökningstakten mätt som KPIF ha sjunkit till 6,6% i maj, från 7,6% i april, vilket skulle vara klart under de 7,1% som Riksbanken räknade med i aprilprognosen.

Sjunkande elpriser förklarar mycket av den nedgång som väntas i KPIF-inflationen, men även exklusive energi väntas inflationstakten (KPIFXE) ha sjunkit, till 7,9% i maj från 8,4% i april, vilket skulle vara under de 8,1% som Riksbanken räknade med för maj.

- Fed: räntebesked och nya prognoser kl 20.00

Oväntade räntehöjningar från centralbankerna i Australien (RBA) och Kanada (BOC) nyligen har stökat till förväntningarna om ett nära förestående slut för räntehöjningarna på flera håll, men det mesta talar ändå fortsatt för att Federal Reserve nu är redo för en paus efter att ha höjt räntan vid tio möten i rad (med totalt 5 procentenheter).

Capital Economics skriver i ett kundbrev att det förefaller finnas tillräckligt stöd inom FOMC för att lämna styrräntan oförändrad på onsdag. Uttalandet och de nya prognoserna kommer dock att göra det tydligt att Fed inte är klara.

"Vi räknar nu med att räntan kommer att höjas igen vid julimötet. Och även om vi ännu tror att fallande inflation och svag BNP-tillväxt kommer att övertyga Fed om att ställa sig vid sidlinjen snart kommer det troligen dröja till början av nästa år innan ledamöterna är redo att börja sänka igen", skriver Capital Economics.

TORSDAG DEN 15 JUNI

=================

- Kantar Prospera: inflationsförväntningar, stora enkäten kl 8.00

Föregående stora mätning, i mars, visade att förväntningarna på KPIF-inflationen hade sjunkit på såväl ett, två som fem års sikt – till 4,8, 2,7 respektive 2,2 procent.

Den senaste mätning bland enbart penningmarknadsaktörer, i maj, visade på ytterligare något lägre förväntningar för alla perioderna, till 3,7, 2,3 respektive 2,1 procent.

- ECB: räntebesked kl 14.15

ECB-företrädare har varit tydliga med att de har "mer mark att täcka" när det gäller åtstramningen av penningpolitiken, och enligt en Reutersenkät nyligen är enigheten total om att styrräntan kommer att höjas ytterligare 25 punkter vid detta möte.

Till detta möte kommer ECB också ha tillgång till nya tjänstemannaprognoser för inflation, tillväxt och arbetslöshet de kommande åren, vilket kan ge utrymme för ECB-chefen Christine Lagarde att ge åtminstone viss guidning om ränteutsikterna framöver. Enligt Reuters enkät räknar 43 av 59 tillfrågade ekonomer med att styrräntan kommer att höjas med ytterligare 25 punkter i juli.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -