SBB
UTDELNINGSPAUS KLUBBAD - ILIJA BATLJAN LÖS MED SIN FRÅNVARO (Direkt)

2023-06-14 16:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Totalt 29,4 procent av antalet aktier och 67,1 procent av rösterna fanns representerade på SBB:s extrainsatta bolagsstämma på Advokatfirman Vinges kontor på Smålandsgatan i Stockholm under onsdagen.

SBB:s största ägare och grundare, Ilija Batljan, befann sig dock inte på stämman – utan styrelseordförande Lennart Schuss agerade ombud för honom, såväl som för storägarna Sven-Olof Johansson och Marjan Dragicevic.

På den totalt tolv minuter långa stämman klubbade bolaget igenom det föreslagna beslutet om att ge styrelsen möjlighet att senarelägga den redan föreslagna utdelningen.

SBB gav ingen möjlighet för media på plats att ställa några frågor, varken under eller efter stämman, och det i stort sett enda avbrottet från dagordningen var ett inspel från Aktiespararnas representant som kritiserade det initiala utdelningsbeslutet – ett beslut som beskrevs som "oansvarigt".

På frågan om varför SBB beslutade om utdelning på årsstämman för 2023 inledde Lennart Schuss sitt svar med att påpeka att SBB under 2022 sålt fastigheter för 30 miljarder kronor.

"Vi har alltid velat ha en hög utdelning och det trodde vi att vi skulle kunna ha även 2023", sade han.

Vidare lyfte styrelseordföranden den misslyckade emissionen av D-aktier och det faktum att SBB missbedömde ratinginstituten som anledningar till att SBB nu behövt skjuta upp den föreslagna utdelningen.

"Världen förändrades kraftigt kort efter stämman, tyvärr", uttryckte han det som.

En aktieägare frågade sig också varför SBB:s föreslagna DRIP-förslag (Dividend reinvestment plan) inte längre var ett alternativ, varpå Lennart Schuss svarade att bolaget ännu inte funnit det genomförbart.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt AB


Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -