NOVO NORDISK
WEGOVY GRANSKAS FÖR MÖJLIG ÖKAD CANCERRISK -MEDIA (Direkt)

2023-06-22 08:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har skickat en så kallad säkerhetssignal beträffande danska Novo Nordisks uppmärksammade fetmaläkemedel Wegovy. Läkemedlet ska undersökas för en eventuellt ökad risk för cancer i sköldkörteln, skriver Marketwire med hänvisning till tidningen BT.

Säkerhetssignalen avser även Novo Nordisks diabetesläkemedel Ozempic som är baserat på samma verksamma substans som Wegovy, samt GLP-1-substanser generellt.

Novo Nordisk kommenterar för BT att patientsäkerheten alltid har högsta prioritet, men att bolaget självt inte funnit någon förhöjd risk för sköldkörtelcancer i människor vid de omfattande studier som har genomförts.

Sydbanks analytiker Søren Løntoft Hansen säger till Marketwire att det inte är första gången GLP-1-klassen av substanser undersöks för eventuella cancerrisker. Det ska tidigare ha skett 2013.

"GLP-1 är välundersökt och har funnits länge på marknaden", säger Søren Løntoft Hansen till nyhetsbyrån.

Novo Nordisk uppgav i veckan att bolaget har behövt sänka sin lanseringstakt av Wegovy på grund av den stora efterfrågan på läkemedlet.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -