Apple
Apple uppges vara tre år efter Qualcomm i utvecklingen av egna 5G-modem - WSJ (Finwire)

2023-09-21 10:43

Teknikjätten Apples försök med att bygga egna modemchip till sina Iphones och därmed bli kvitt leverantören Qualcomm har inte burit frukt.

Trots en storsatsning som inkluderat flera miljarder dollar, köp av Intels modemverksamhet och rekrytering av ingenjörer från Intel och Qualcomm, har man klarat av att ta fram en prototyp som är tre år efter Qualcomms bästa modemchip. Det uppger källor till Wall Street Journal.

Att Apple haft så stora svårigheter beror på att projektet präglats av orealistiska mål. Bolaget hade satt som mål att ha ett modemchip färdigt till hösten 2023.

Men ganska snart insåg experterna på trådlös teknik som arbetade med projektet att det var omöjligt att nå målet. Projektet har bromsats av tekniska utmaningar, bristande kommunikation och chefer som har varit splittrade över frågan om det var klokt att designa chipen istället för att köpa dem, säger källor.

Enligt WSJ:s källor väntas Apple inte få fram en chip som kan jämföras med Qualcomms förrän i slutet av 2025. Apple meddelade i förra veckan att det förlänger sitt avtal med Qualcomm avseende köp av modemchip till och med 2026.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

QUALCOMM - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -