Räntebanan något mjukare än väntat enligt Öhman Fonder som tror på höjning i november (Finwire)

2023-09-21 10:17

Riksbankens nya räntebana är något mjukare än väntat men Öhman Fonder känner sig ganska säkra på en räntehöjning med 25 punkter i november.

- Som väntat höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 4,0 procent och håller fortfarande dörren öppen för en ny höjning i november. Banan för reporäntan höjs med bara 0,05 procentenheter där man i sina prognoser tror att räntan de nästa åren kommer att ligga lite över 4 procent, säger Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder.

Riksbanken meddelade också att de kommer att säkra sitt valutainnehav genom att sälja 8 miljarder dollar och 2 miljarder euro på termin, under en period om 6-till 8 månader, med början redan i nästa vecka.

"Spontant stärks kronan men frågan är om detta är en engångseffekt eller att detta kommer att starka kronan på längre sikt", säger Lars Kristian Feste.

Bortsett från valutasäkringen är den indikerade räntebanan något mjukare än vad marknaden hade förväntat.

Enligt Feste står detta lite i kontrast till Fed som i går lämnade ett besked om att de tar bort två av fyra förväntade sänkningar under 2024. Sänkningar är däremot inte en fråga för Riksbanken under 2024 eller första halvan av 2025.

Avslutningsvis bedömer Feste att Riksbanken kommer dra upp räntan i november.

"Vi känner oss ganska säkra på att Riksbanken kommer att höja styrräntan i november med 25 punkter till 4,25 procent. Det är en kombination av att inflationen inte kommer ned så snabbt som Riksbanken hoppas och att det i dagsläget är osäkert om kronan kommer stärkas väsentligt i närtid."

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -