RB
ÖKAR ANTALET PEN POL MÖTEN FRÅN FEM TILL ÅTTA FR O M 2024 (Direkt)

2023-09-21 09:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbankens direktion har beslutat att från och med 2024 ha åtta i stället för fem penningpolitiska möten per år.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Fler beslutstillfällen underlättar för Riksbanken att snabbare anpassa penningpolitiken till rådande läge och oftare kommunicera en samlad syn på den ekonomiska utvecklingen", säger riksbankschef Erik Thedéen.

Vid fyra av de åtta penningpolitiska mötena kommer en penningpolitisk rapport, med nya prognoser inklusive räntebana, att publiceras. Vid resterande möten publiceras inga nya prognoser.

"En bedömning av hur ny information påverkar utsikterna för konjunkturen, inflationen och penningpolitiken och en motivering till direktionens penningpolitiska beslut kommer vid dessa tillfällen att återges i ett kortare underlag, en penningpolitisk uppdatering", skriver Riksbanken.

Direktionen har också beslutat om möteskalendern för 2024. Beslutet innebär en justering av kalendern för första halvåret 2024. Efter besluten den 26 mars, 26 juni, 24 september och 18 december publiceras en penningpolitisk rapport, efter mötena 31 januari, 7 maj, 19 augusti och 6 november en penningpolitisk uppdatering.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -