THEDÉEN
KRONAN UNDERVÄRDERAD, EN AV RISKFAKTORERNA FÖR INFL (Direkt)

2023-09-21 11:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbankens bedömning är att kronan är undervärderad, åtminstone med 10-15 procent.

Det sade riksbankchef Erik Thedéen vid en pressträff på torsdagen efter att Riksbankens räntebesked publicerats.

Han sade att det finns flera olika förklaringar till att kronan försvagats, som att Federal Reserve har höjt räntan betydligt mer, vilket skapat en räntedifferens, att kapitalförvaltare diversifierar och olika handlarstrategier.

"En svag krona bidrar till hög inflation, det är vårt fokus. Vi har inget valutamål, men en svag valuta är inte bra för ekonomin i stort", sade Erik Thedéen.

"Det kan svänga, och det kan svänga ganska fort. En förstärkning när den kommer, kan komma med kraft", fortsatte han.

Riksbankschefen betonade att penningpolitiken måste vara på en åtstramande nivå under en rätt lång tid.

"Det är en hög sannolikhet att vi höjer igen, men det är inte helt säkert. Den svaga kronan har en relativt stor betydelse för riskbedömningen", sade han.

Han tillade senare att osäkerhet kring inflationen talar för en hög ränta längre, den signalen är viktigare än den exakta utformningen av räntebanan.

Inflationen kommer visserligen att sjunka nästa år, men samtidigt kommer löneökningarna att vara högre.

"Från juni har vi hamnat ganska rätt med våra prognoser, vi har inte underskattat inflationen. Det måste vi ha med oss när vi tittar framåt så vi inte lättar på politiken och inflationen tar fart igen", sade han.

Erik Thedéen sade att vissa delar av inflationen går ner snabbt, men att tendensen i tjänstepriserna visar fortsatt på ett alltför stort inflationstryck.

Han tog också upp Riksbankens beslut att från och med nästa år ha åtta i stället för fem penningpolitiska möten, vilket bland annat ger Riksbanken fler tillfällen att agera, att ge sin syn på det samlade ekonomiska läget och ansluter till den praxis som råder i exempelvis ECB och Norge.

"Det gör inte att vi inte kan ändra räntan vid varje möte. Varje möte kommer att följas av ett protokoll", sade Erik Thedéen.

Riksbankschefen sade också med anledning av att de beslutat att valutasäkra en del av valutareserven att det kommer att göras med viss flexibilitet, efter marknadsförutsättningarna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -