ASTRA ZENECA
JEFFERIES HÖJER REKOMMENDATION TILL KÖP (BEHÅLL) (NY) (Direkt)

2023-09-25 13:16

(Lägger till mer text från stycke tre och uppdaterar med kursrörelse)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Jefferies International höjer sin rekommendation för Astra Zeneca till köp från behåll. Riktkursen är 130 pund, vilket motsvarar cirka 1.770 kronor.

Det framgår av en uppdatering från banken.

Enligt CNBC bedömer Jefferies att flera av läkemedelsjättens blockbustermöjligheter, det vill säga mediciner med en potential till en årlig försäljning överstigande 1 miljarder dollar, har blivit förbisedda. Jefferies påtalar att Astra Zeneca har en stabil portfölj av behandlingar även utanför onkologiområdet som investerare inte borde ignorera.

"Vi argumenterar för att konsensus förbiser potentiella möjligheter från portföljtillgångar i sen forskningsfas inom hjärta/kärl och luftvägar", skriver Jefferies enligt CNBC.

Dessa förbisedda tillgångar uppges kunna hjälpa till att driva på vinsten och försäljningen för Astra Zeneca till en nivå grovt sett 8 procent över konsensus.

Ett exempel på en tillgång som har förbisetts anger Jefferies astmabehandlingen Airsupra, vilket väntas kunna generera ungefär 1 miljarder dollar i försäljning. Inhalationsprodukten som går mot lansering 2024 är enligt analyshuset en avriskad tillgång.

I tozorakimab mot kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, ser Jefferies en potential på att nå 4,5 miljarder dollar i toppförsäljning.

Eplontersen, mot en form av polyneuropati, väntas kunna generera upp till 3,5 miljarder dollar till Astra Zenecas försäljning.

Bröstcancerläkemedlet Enhertu, som utvecklas tillsammans med japanska Daiichi Sankyo, uppges snabbt gå mot att bli standardbehandling och följer enligt Jefferies en plan för att nå en försäljning på 14 miljarder dollar.

Astra Zeneca har även visat på förbättring för precisionsläkemedlet datopotamab deruxtecan inom bröstcancer.

Jefferies pekar på risker från kommande lungcancerdata som Astra Zeneca ska presentera som de rykten som gör gällande att bolagets vd Pascal Soriot planerar att lämna sin post vid bolaget.

Astra Zeneca handlas på måndagseftermiddagen i det närmaste oförändrat vid kursen 1.521:50 kronor.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -