BÖRSEN
SBB RUSADE TVÅSIFFRIGT, BETTINGSEKTORN SJÖNK, OMXS30 -0,5% (Direkt)

2023-09-25 17:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade måndagen på rött i spåren av förra veckans penningpolitiska besked, något högre än ledande börsindex i Europa. Bland bolagen rusade SBB medan bettingsektorn backade efter vinstvarning från en brittisk sektorskollega.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent vid 2.156. Aktier för 12,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Bland de mest omsatta aktierna på storbolagslistan rusade fastighetsföretaget SBB 18,3 procent efter att ha sålt 1,16 procent av SBB Educo till Brookfield Super-Core Infrastructure Partners för 242 miljoner kronor och blivit minoritetsägare. Educo återbetalar delar av sina koncerninterna lån från SBB, vilket innebär att SBB får en likvid om 7,8 miljarder kronor.

Atlas Copco och handlades upp nära 1 procent, följt av Hexagon som adderade 0,2 procent utan några kända nyheter.

I andra ändan av indexet backade Sinch 5 procent. Telekomoperatörna Telia och Tele2 tappade 3,3 respektive 2,6 procent.

Boliden sjönk 1,7 procent i samband med lägre basmetallpriser. Enligt Bloomberg finns det även en oro kring den kinesiska fastighetssektorn som bidrar till en press på gruvbolag.

I stålsektorn tar SSAB till åtgärder för att minska sina kostnader inom affärsområde Finland på grund av fortsatt svag efterfrågan. Stålkoncernen har inlett fackliga förhandlingar i Raahe och ska minska kostnaderna med minst 10 miljoner euro på årsbasis. Aktien var ned 1,5 procent.

Fiberkabelbolaget Hexatronic, som tappade över 20 procent av sitt börsvärde i slutet på förra veckan i samband med sänkt intäktsprognos för helåret, rekylerade upp 5 procent.

Det brittiska igamingbolaget Entain har varnat för lägre spelintäkter och spår en långsammare tillväxttakt framöver och backade 13 procent på Londonbörsen. Även svenska sektorskollegor drogs med nedåt. Betsson sjönk mest med 4,7 procent följt av Kindred med 3,4 procent, Evolution med 1,9 procent och Kambi med 0,5 procent.

Duroc återhämtade sig 5,5 procent. Industri- och handelskoncernens aktie har sjunkit relativt kraftigt de senaste dagarna. Styrelsen har inte kännedom om att det föreligger några verksamhetsspecifika skäl till kursnedgången, enligt ett uttalande.

Kredithanteringsföretaget Intrum backade 3,2 procent. Moody's har sänkt sitt kreditbetyg för bolaget, i spåren av sektorkollegan Fitchs betygssänkning i onsdags.

Efter att han handlats på grönt fyra handelsdagar i rad rasade BHG Group, e-handlare inom bygg- och heminredningsprodukter, 12 procent.

Matchmaking-infrastruktur för Starbreeze spel Payday 3 har under helgen inte fungerat som förväntat, har bolaget uppgett på morgonen. Även information om antalet spelare har släppts. Aktien sjönk omkring 18,2 procent.

Två rekommendationsvinnare var Yubico som steg 5,7 procent efter en köprekommendation från Dagens Industri och verkstadsbolaget VBG som lyfte 2,8 procent med stöd av ett köpråd från Affärsvärlden.

Graf: OMXS30 måndagen den 25 september

Källa: Infront

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Betsson B - I dag

{point.key}

BHG Group - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Duroc B - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Hexatronic Group - I dag

{point.key}

Intrum - I dag

{point.key}

Kambi Group Plc - I dag

{point.key}

Kindred Group - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Starbreeze B - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

VBG GROUP B - I dag

{point.key}

Yubico - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -