FRANKRIKE
UTÖKAR SATSNING FÖR ELPRISER OCH HÅLLBARHET - BN (Direkt)

2023-09-25 21:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Frankrike kommer att introducera en ny lag för att stävja de höga elpriserna vid slutet av året samt för att uppmuntra de miljardinvesteringar som krävs för energiomställningen.

Det sade landets president Emmanuel Macron i ett tal, rapporterar Bloomberg News.

"Vi kommer återta kontrollen av vår elektricitet på den franska och den europeiska nivån", sade han.

De nya regleringarna för elpriserna, som kommer att presenteras i oktober, kommer att placera Frankrike i en "väldigt gynnsam och konkurrenskraftig situation på den europeiska nivån", enligt presidenten.

Målet är att försäkra att priserna för både företag och hushåll, som stigit på grund av de högre gaspriserna, hålls närmare produktionskostnaderna i Frankrike.

Initiativet kommer att noggrant följas av grannländer och europeiska konkurrensmyndigheter, noterar Bloomberg.

Satsningen är också ett led i Frankrikes hållbarhetsarbete. Landet ska i ett första steg öka budgetutrymmet med 7 miljarder euro till totalt 40 miljarder relaterat till hållbara satsningar för nästa år. Det innebär mer subventioner till elbilar, laddningsstolpar, järnvägar, värmepumpar, sol- samt vindkraft, grön vätgas och förnybara drivmedel.

Frankrike kommer att kunna bygga åtminstone en miljon elbilar till 2027 och därtill trefaldiga produktionen av värmepumpar, sade Emmanuel Macron.

Landet ska även stötta hem- samt fastighetsrenoveringar, utvecklingen av fjärrvärmenätverk och utrustning som sänker energikonsumtion i fabriker och kontor.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -