Intesa Sanpaolo
Italien reviderar skatteförslag, erbjuder banker möjlighet att stärka kapitalbufferten istället (Finwire)

2023-09-25 09:53

Den italienska regeringen kommer att ge banker möjligheten att stärka sina kapitalbuffertar istället för att betala skatten på 40 procent av räntenettomarginalen, enligt regeringsdokument som Reuters har tagit del av.

Skatten godkändes i augusti och har kritiserats hårt av bland annat ECB. Nu vill regeringen göra vissa ändringar i skatten, bland annat genom att låta bankerna höja sina buffertar med ett belopp som motsvarar 2,5 gånger skatten och lägga undan det i bankens balansräkning.

De nya villkoren gynnar banker som har en högre andel statsobligationer bland sina tillgångar eftersom de har en riskvikt på noll.

De banker som väljer att stärka kapitalet kan distribuera det senare, men de skulle då behöva betala skatten plus ränta till den räntesats som ECB tillämpar på långivarens inlåning.

Under det uppdaterade förslaget kommer skatten att gälla om bankens räntenettomarginal växer med minst 10 procent från 2021 till 2023, jämfört med tidigare planer på minst 5 procent under 2022 och 10 procent under 2023 från 2021 år nivåer.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

UniCredit SpA - I dag

{point.key}

Intesa Sanpaolo SpA - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -