ITALIEN
FÖRESLÅR JUSTERAD BANKSKATT, MÖJLIGHET ÖKA RESERVER (Direkt)

2023-09-25 09:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Italien har gått med på att justera landets föreslagna bankskatt, så att bankerna i stället för att betala skatten kan välja att bygga på sina reserveringar.

Det skriver Reuters som tagit del av dokument utfärdade av den italienska regeringen.

I augusti godkände Italien en 40-procentig skatt på landets bankers räntenettomarginaler för 2023, ett besked som fick italienska bankaktier att backa kraftigt. Beslutet baserades på att bankernas marginaler förbättrats snabbt som en följd av det högre ränteläget.

Italien gjorde snabbt ett förtydligande om att skatten inte skulle överstiga 0,1 procent av bankernas tillgångar, men de förändringar som nu föreslås har gjorts efter kritik från banksektorn, internationella investerare samt ECB.

Enligt det justerade förslaget ska skatten på bankernas räntenettomarginaler begränsas till högst 0,26 procent av bankens riskviktade exponering. Dessutom ska bankerna i stället för att betala skatten kunna välja att öka sina reserveringar med ett belopp som motsvarar 2,5 gånger det särskilda skattebeloppet. Dessa reserveringar ska senare kunna distribueras, men banken måste då betala skattebeloppet inklusive ränta.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni sade sig tidigare i denna månad vara öppen för förändringar av bankskatten, så länge den inbringade ett oförändrat belopp på "strax under" 3 miljarder euro. Regeringen vill använda intäkterna till att bekosta skattesänkningar på andra håll och till att garantera lån för små och medelstora företag.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -