KINA
VILL EU LÄTTAR RESTRIKTION, TYSK MINISTER AVFÄRDAR TULLAR (Direkt)

2023-09-25 14:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina hoppas att EU ska lätta på de restriktioner som gäller mot landet för högteknologiska produkter.

Det sade Kinas vice premiärminister He Lifeng vid ett möte om ekonomi och handel som hölls tillsammans med EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis i Peking på måndagen, enligt Reuters.

Den tyske transportministern Volker Wissing har på måndagen uttalat sig efter EU-kommissionens besked nyligen om en förestående granskning av statsstöd till kinesiska elbilstillverkare. Volker Wissing avfärdar potentiella strafftullar som en följd av granskningen, enligt uttalanden till tidningen Augsburger Allgemeine enligt Reuters.

"I princip tror jag inte på att resa handelshinder", sade ministern till tidningen. Han tillade att isolationistisk politik kan starta en kedjereaktion som skulle kunna skada den tyska ekonomin svårt.

"Vi måste se till att vi producerar våra elbilar på ett konkurrenskraftigt sätt – för Tyskland och för världsmarknaden", sade Volker Wissing.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade tidigare i september att kommissionen ska inleda en granskning av kinesiska elfordon för att se om de gynnas orättvist av statliga subventioner.

Kina har svarat med att döma ut granskningen som protektionistisk och varnat för att den skulle kunna skada de ekonomiska relationerna mellan Kina och EU, en farhåga som har delats av bland annat den tyska bilindustrin.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -