LAGARDE
HAR GJORT FRAMSTEG I ATT FÅ NED INFLATIONEN (Direkt)

2023-09-25 15:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB har sedan i juni gjort mer framsteg i att få ned inflationen. Baserat på den nuvarande bedömningen så anser de att räntan nått en nivå som, om den bibehålls under en tillräckligt lång tid, kommer att göra ett betydande bidrag till att få inflationen mot målet.

Det sade ECB-chefen Christine Lagarde inför Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen, enligt ett förskrivet anförande.

Hon noterade att den ekonomiska aktiviteten stagnerade under första halvan av 2023, och att den senaste tidens indikatorer pekar mot ytterligare svaghet under tredje kvartalet. Arbetsmarknaden har dock varit motståndskraftig, men momentum dämpas nu även här.

Mer framåtblickande väntas aktiviteten öka igen när konsumtionen och realinkomsterna stiger, stöttat av fallande inflation, stigande löner och en stark arbetsmarknad.

Det inhemska pristrycket förblir stark, och tjänsteinflationen hålls uppe av kraftiga utgifter på resor och höga löneökningar. Arbetskraftskostnadernas andel av inflationen ökade under andra kvartalet.

Inflationstrycket väntas dämpas nästa år och nå målet i slutet av 2025.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -