Macron vill att oljeindustrin säljer drivmedel till självkostnadspris (Finwire)

2023-09-25 09:10

Frankrikes president Emanuel Macron kommer att be landets oljeindustri att sälja bensin och diesel till självkostnadspris. Detta för att regeringen ska kunna mildra effekten av de höjda oljepriserna för hushållen utan att behöva spendera stora belopp av offentliga medel. Det framgår av en intervju i fransk tv, rapporterar Bloomberg News.

Macron kommer att framföra sitt budskap i samband med att premiärminister Elisabeth Borne träffar alla aktörer inom sektorn denna vecka för att kräva större insyn i marginalerna och begära att de säljer till självkostnadspris.

"Det finns en sak vi kan vidta åtgärder mot och det är att agera mot missbruk av marginaler inom raffinering", sade Macron.

Frankrike har skjutit upp tidigare planer på att låta bensinstationer att sälja med förlust med anledning av motstånd från små operatörer. Macron sade dock att han kommer att behålla detta som ett hot.

Bränslepriser är en explosiv politisk fråga i Frankrike, där en ökning av skatter 2018 utlöste Gula Västarna-rörelsen som utmynnade i månader av protester över levnadsstandarden.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -