RÄNTOR/VALUTOR
STARKARE SEK NÄR RIKSBANKEN BÖRJAR KÖPA (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor noteras något högre i längre löptider i förmiddagens handel på måndagen, euron handlas samtidigt lägre mot dollarn efter en försvagning i tidig handel.
Två ECB-rådsledamöter, Francois Villeroy de Galhau och Pablo Hernandez de Cos, talade på förmiddagen om risker med att strama åt penningpolitiken för mycket, samtidigt som de påminde om att ECB planerar att hålla styrräntorna på nuvarande nivå en längre period.
Den tyska konjunkturbarometern IFO-index visade att näringslivssentimentet sjönk svagt i september, men var ändå något bättre än väntat.
Huvudindex noterades till 85,7, under uppreviderade 85,8 för augusti, men över väntade 85,2. Nulägesbedömningen sjönk till 88,7, från 89,0, medan bedömningen om utsikterna steg till 82,9, från nedreviderade 82,7.
IFO-chefen Clemens Fuest noterade att företagen återigen blev mindre nöjda med den nuvarande verksamheten, men att pessimismen för de kommande månaderna dock minskade något.
"Den tyska ekonomin trampar på stället", sade han.
Senare i dag, klockan 15.00, riktas blickarna mot anföranden från ECB-chefen Christine Lagarde och ECB-direktionsledamoten Isabel Schnabel. Senare i veckan inväntas kanske främst preliminära inflationsdata för september, torsdag/fredag.
Svenska statsobligationsräntor stiger något, främst i längre löptider, på måndagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt starkare mot euron jämfört med vid fredagens svenska stängning.
Riksbanken inleder på måndagen sina förannonserade försäljningar av dollar och euro för att valutasäkra en del av valutareserven. Banken meddelade i samband med räntebeskedet förra torsdagen att den ska sälja 8 miljarder dollar och 2 miljarder euro mot svenska kronor under en period om fyra till sex månader, med start den 25 september.
"Åtgärden syftar till att begränsa Riksbankens förluster om kronan stärks och har inte ett penningpolitiskt syfte" påpekade Riksbanken i ett pressmeddelande.
Riksbanken ska också anpassa valutaförsäljningstakten efter marknadens förutsättningar för att inte motverka bankens mål och övriga uppdrag.
Riksbankschefen Erik Thedéen följde upp det beskedet i ett anförande på fredagen där han slog fast att banken bedömer att kronan är undervärderad jämfört med vad som är motiverat av fundamenta. Han skickade också en liten varning till investerare med korta positioner i den svenska kronan:
"Om spekulationer om en fortsatt nedgång för kronan har bidragit till utvecklingen den senaste tiden kan kronan förstärkas relativt snabbt när väl omsvängningen sker och placerare tar nya positioner baserat på att trenden har brutits", sade riksbankschefen.
Kronan försvagades något i tidig handel på måndagen men har därefter vänt uppåt.
Amerikanska statspappersräntor noteras ytterligare något högre på måndagen efter uppgångar i slutet på förra veckan i spåren på Federal Reserves "hökaktiga" räntepaus.
Måndagens amerikanska datakalender är tunn, senare i veckan riktas fokus framför allt mot fredagens PCE-inflationsdata för augusti. USA-ekonomer kommer också att noga bevaka revideringarna av tidigare BNP-data, som publiceras i samband med torsdagens publicering av den tredje beräkningen av BNP för andra kvartalet.
Deutsche Bank noterar i ett kundbrev att revideringarna eventuellt kan ge ytterligare klarhet om den senaste tidens stora diskrepans i BNP relativt BNI.
måndag kl 10.20 (fredag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 11:1002 (11:1184) EUR/USD 1:0632 (1:0662)
EUR/SEK 11:8000 (11:8557) USD/JPY 148:46 (148:18)
Ty obl 2 3,27 (3,28) Ty obl 10 2,78 (2,75)
US obl 2 5,13 (5,11) US obl 10 4,49 (4,45)
Sv obl 2 3,61 (3,59) Sv obl 10 2,95 (2,91)
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt