SPP Generation 50-tal minskade 0,03 procent i augusti - allt fler tror på mjuklandning (Finwire)

2023-09-25 08:37

Fonden SPP Generation 50-tal minskade 0,03 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 0,10 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 5,66 procent och är därmed bättre än index som har ökat 4,92 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Olav Chen.

Förvaltaren uppger initialt att fonden gynnades något av räntedelen medan aktiedelen bidrog aningen negativt till resultatet under augusti månad.

"Sammantaget slutade alltså både den relativa och den absoluta avkastningen på nästan noll under månaden."

Under augusti tappade Stockholmsbörsen 3,1 procent mätt med SBXCAP medan globala aktier rapporteras ha stigit med 1,7 procent samt att aktier i tillväxtregioner föll 2,2 procent.

Svenska statsobligationer föll 0,94 medan svenska penningmarknaden och bostadsobligationer steg 0,30 respektive 0,13 procent.

Vidare skriver Chen att förväntansbilden om en mjuklandning för den globala ekonomin löpande fått allt fler anhängare under sommaren.

"Någon tydlig definition ges sällan men en enkel regel kan vara “marginellt ökad eller förändrad/låg arbetslöshet” vid en mjuklandning. Om man tittar på de senaste tolv recessionerna i USA sedan andra världskriget så har arbetslösheten stigit i samband med samtliga av dessa. Vid de två-tre som anses vara mjuklandningar steg arbetslösheten betydligt mindre jämfört med de övriga."

I USA rapporterar förvaltaren att inflationen fallit från 9 procent till 3 procent och att kärninflationen håller sig fortsatt hög nära 5 procent, men Chen skriver att även denna tycks ha passerat toppnoteringen.

Avslutningsvis skriver förvaltaren att man inte har gjort några större förändringar i portföljen i början av innevarande månad och att fonden relativt jämförelseindex har omkring 2 procentenheter mer aktier.

Industri, teknik och finans var fondens tre största sektorer vid månadsskiftet. Portföljvikterna för dessa sektorer var 20,2, 19,8 respektive 19,4 procent.

Tillgångsfördelningen per den sista augusti utgjordes till 29,7 procent av aktier, 88,0 procent av lång ränta samt -17,7 procent av kort ränta.

SPP Generation 50-tal, % augusti, 2023
Fond MM, förändring i procent -0,03
Index MM, förändring i procent -0,10
Fond i år, förändring i procent 5,66
Index i år, förändring i procent 4,92

Martin Ekendahl
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -