SPP Generation 60-tal minskade 0,05 procent i augusti - inflationen på väg ner (Finwire)

2023-09-25 08:47

Fonden SPP Generation 60-tal minskade 0,05 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,01 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,69 procent och är därmed bättre än index som har ökat 11,34 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltaren Olav Chen.

Förvaltaren uppger initialt att fonden gynnades något av räntedelen medan aktiedelen bidrog aningen negativt till resultatet under augusti månad.

"Sammantaget slutade alltså både den relativa och den absoluta avkastningen på nästan noll under månaden."

Under augusti tappade Stockholmsbörsen 3,1 procent mätt med SBXCAP medan globala aktier rapporteras ha stigit med 1,7 procent samt att aktier i tillväxtregioner föll 2,2 procent.

Svenska statsobligationer föll 0,94 medan svenska penningmarknaden och bostadsobligationer steg 0,30 respektive 0,13 procent.

Vidare skriver Chen att förväntansbilden om en mjuklandning för den globala ekonomin löpande fått allt fler anhängare under sommaren.

"Någon tydlig definition ges sällan men en enkel regel kan vara “marginellt ökad eller förändrad/låg arbetslöshet” vid en mjuklandning. Om man tittar på de senaste tolv recessionerna i USA sedan andra världskriget så har arbetslösheten stigit i samband med samtliga av dessa. Vid de två-tre som anses vara mjuklandningar steg arbetslösheten betydligt mindre jämfört med de övriga."

I USA rapporterar förvaltaren att inflationen fallit från 9 procent till 3 procent och att kärninflationen håller sig fortsatt hög nära 5 procent, men Chen skriver att även denna tycks ha passerat toppnoteringen.

Avslutningsvis skriver förvaltaren att man inte har gjort några större förändringar i portföljen i början av innevarande månad och att fonden relativt jämförelseindex har omkring 2 procentenheter mer aktier.

Teknik, finans samt industri var de största sektorerna vid slutet av månaden. Vikten uppgick till 20,2, 19,6 respektive 19,5 procent av portföljen.

Tillgångsfördelningen utgjordes av aktier till 68,8 procent, lång ränta till 35,2 procent och kort ränta som utgjorde -4,1 procent av de totala tillgångarna.

SPP Generation 60-tal, % augusti, 2023
Fond MM, förändring i procent -0,05
Index MM, förändring i procent -0,01
Fond i år, förändring i procent 11,69
Index i år, förändring i procent 11,34

Martin Ekendahl
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -