USA
HOLLYWOODS FÖRFATTARE NÅTT AVTAL MED ARBETSGIVARE - WSJ (Direkt)

2023-09-25 07:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Manusförfattarna i Hollywood har slutit ett preliminärt avtal med filmstudior och strömningsbolag, vilket kan innebära slutet på den strejk som pågått sedan i maj i år.

Det skriver Wall Street Journal.

Det nya treåriga avtalet innehåller enligt tidningens källor flera delsegrar för författarna, bland annat vad gäller höjda royalties, bemanningskrav för så kallade "skrivarrum" i tv-branschen samt skydd vad gäller användning av artificiell intelligens i arbetet.

Fackföreningen Writers Guild of America (WGA) uppgav att den fortfarande håller på att slutföra avtalet med branschorganisationen Alliance of Motion Picture and Television Producers, som företräder såväl filmstudior som tv-bolag, kanaler och strömningstjänster. En särskild förhandlingskommitté ska sedan rösta om avtalet ska rekommenderas och skickas vidare för godkännande.

Innan avtalet är godkänt har WGA instruerat sina medlemmar att inte återvända till arbetet. Båda sidor har dock enligt WSJ erkänt att det nu preliminärt godkända avtalet kan ses som början till slutet för strejken.

Ett avtal för manusförfattarna kan även öppna dörren för ett avtal med Screen Actors Guild (SAG-AFTRA), den fackförening som organiserar skådespelarna och som varit i strejk sedan i mitten av juli.

WGA och SAG-AFTRA har inte varit i strejk samtidigt sedan 1960. Om båda strejkerna får en upplösning nu, skulle det enligt WSJ kunna rädda åtminstone delar av 2023-2024 års tv-säsong.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -