JP Morgan-chefen varnar för värsta scenario för den amerikanska ekonomin - BN (Finwire)

2023-09-26 07:17

Ett värsta scenario med referensräntor på 7 procent tillsammans med stagflation i USA skulle ta den globala ekonomin på sängen, säger JP Morgan Chase vd Jamie Dimon i en intervju med Times of India. Det rapporterar Bloomberg News.

Dimon, som varnat för att räntorna kanske måste stiga ytterligare för att kunna få bukt med inflationen, menar också att skillnaden mellan en höjning från 5 till 7 procent skulle vara mer smärtsamt än vad höjningen mellan 3 till 5 procent var.

Uttalandet sker samtidigt som den allmänna uppfattningen på marknaden är att Fed närmar sig slutet på sin räntehöjningscykel. En ränta på 7 procent skulle få allvarliga konsekvenser för amerikanska företag och konsumenter, skriver Bloomberg.

"Att gå från noll till 2 procent var nästan ingen ökning. Att gå från noll till 5 procent överraskade vissa, men ingen skulle ha ansett 5 procent vara otänkbart. Jag är inte säker på om världen är förberedd för 7 procent", sade Dimon.

Fed har den senaste tiden signalerat för att räntetoppen är nära. Det eftersom data visat på tecken om att priserna börjat sjunka igen. Den allmänna uppfattningen är dock att ytterligare en höjning är att vänta det här året.

Jesper Ahlberg
jesper.ahlberg@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -