Kina och USA i samtal kring APEC-mötet i november - BN (Finwire)

2023-09-26 07:55

Kina är i samtal med USA om vem som ska representera det asiatiska landet vid APEC-konferensen som äger rum i San Francisco om två månader. Diskussionerna förs efter att presidenten Xi Jinping nyligen hoppade av en annan stor sammankomst där flera världsledare deltog.

Vid en presskonferens i Peking på tisdagen sade utrikesministern Wang Yi att man för en kommunikation med relevanta parter och att ett tillkännagivande kommer gå ut i rätt tid.

Om Xi Jinping själv närvarar vid APEC-mötet skulle det innebära att han och USA:s president Joe Biden träffas för första gången sedan i november i fjol. De båda länderna försöker just nu reparera sin sargade relation, och Biden-administrationen har sedan i juni skickat totalt fyra ministrar till Peking för att försöka förbättra situationen.

Bägge sidor har att vinna på att minska turbulensen länderna emellan, skriver Bloomberg News i en kommentar. Biden söker geopolitisk stabilitet inför presidentvalet nästa år medan Kina vill förbättra sin försämrade ekonomi.

Jesper Ahlberg
jesper.ahlberg@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -