USA
SENATEN NÄRA ENAS OM FÖRSLAG OM TEMPORÄR FINANSIERING - BN (Direkt)

2023-09-26 08:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Republikanska och demokratiska förhandlare i USA:s senat närmar sig en överenskommelse om en kortsiktig finansieringsåtgärd som kan hålla den federala regeringen öppen efter den 1 oktober.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till en person med insyn i ärendet.

Det lagförslag som förhandlas skulle förlänga finansieringen med fyra till sex veckor. Demokraterna hade önskat en förlängning till december men ett förslag om en kortare finansiering bedöms ha större chans att accepteras av representanthuset.

Om senaten kan anta förslaget och skickar det vidare till representanthuset ställs talmannen, republikanen Kevin McCarthy, inför ett svårt val om huruvida kammaren ska få rösta om det. Konservativa republikaner har hotat med att försöka avsätta talmannen om han lägger fram senatens förslag.

Så här långt har dock McCarthy inte lyckats samla tillräckligt mycket stöd i sitt parti för att lägga fram ett alternativt förslag för en temporär finansieringslösning. Det förslaget skulle sänka utgifterna med 27 procent och ändra gränspolitiken, något som Vita Huset och senatens demokrater skulle avslå.

Reuters rapporterade på måndagskvällen att kreditvärderingsinstitutet Moody's varnar för att en nedstängning av den federala regeringen skulle skada USA:s kreditbetyg.

Enligt Moody's-analytikern William Foster skulle en potentiell nedstängning bli ett ytterligare bevis på hur polariserat det finanspolitiska beslutsfattandet i Washington har blivit, och detta i ett läge med ökat tryck på statens skuldbetalningskapacitet till följd av de stigande räntorna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -