USA
"MYCKET OPTIMISTISK" GÄLLANDE EKONOMIN - YELLEN (Direkt)

2023-10-03 22:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s finansminister Janet Yellen är mycket optimistisk när det kommer till utsikterna för den amerikanska ekonomin.

Det sade hon på tisdagen enligt flera internationella medier.

"Kortsiktig inflation faller i samband med en extremt stark arbetsmarknad. Vi genomför just nu ett mycket omfattande investeringsprogram för att stärka ekonomin", sade hon enligt Bloomberg.

Uttalandet kommer samma dag som JOLTS-statistiken visade att antalet lediga jobb i USA steg till 9,61 miljoner i augusti, från 8,92 miljoner månaden före, och högre än den förväntade siffran på 8,8 miljoner, enligt Trading Economics.

Därtill lyckades kongressen under helgen enas om en tillfällig finansiering av federala verksamheter under 45 dagar, och undvek därmed en nedstängning – något som Yellen tidigare varnat för skulle kunna påverka de ekonomiska utsikterna.

Vidare sade Yellen att det framgent är avgörande att upprätthålla en "hållbar finanspolitik", men att den nuvarande skuldnivån är hanterbar. När det kommer till den rådande restriktiva penningpolitiken så sade hon att hon inte tar det för givet att styrräntan kommer att vara högre under en längre tid, oavsett att marknaden i nuläget verkar anta.

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -