BOJ
LÄMNAR STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD, LÅNGRÄNTEMÅLET KVAR (NY) (Direkt)
(tillägg: från stycke sex och tabell)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den japanska centralbanken, Bank of Japan (BOJ), beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent, och behåller även långräntemålet.
Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades en oförändrad depositränta.
Centralbanken meddelade att den kommer att fortsätta att köpa tillräckligt med statsobligationer utan en övre gräns för att hålla den tioåriga statsobligationsräntan nära 0 procent.
Toleransintervallet förändras, det nya målet är ett spann på +-100 punkter med flexibilitet, upp från +-50 punkter. Statpappersköpen ska fortsatt göras vid 1,00 procent varje handelsdag om behov.
Räntekurvekontrollen (YCC) kommer att göras med större flexibilitet som en följd av att toleransintervallet höjs från +-50 punkter till +-100 punkter. De nya målen som satts ska ses som mindre rigida och mer som referensvärden, skriver BOJ.
Direktionen var oenig i beslutet, där Nakamura Toyoaki var motsättaren. Nakamura Toyoaki se en större flexibilitet som en följd av en starkare köpkraft hos företagen i landet.
BOJ skriver att Japans ekonomi har återhämtat sig måttligt kommer fortsätta så framöver med stöd av materialisering och uppdämd efterfrågan. BOJ skriver även att den ekonomiska återhämtningen utomlands har saktat in och ses som en risk på nedsidan gällande den ekonomiska återhämtningen. Förutom den insaktande återhämtningen utomlands och lägre ekonomisk aktivitet utomlands, bedöms stigande importpriser och löneökningar vara risker gällande utsikterna för Japans ekonomi och påverkan på inflationen. BOJ skriver även att det är viktigt att hålla ett öga på valutarörelserna och dess effekt på Japans ekonomi och priser.
Som en följd av den starka inhemska ekonomien väntas Japans ekonomi växa över sin potentiella tillväxttakt. Tillväxttakten för 2023 höjs därefter från 1,3 procent till 2,0 procent medan tillväxttakten sänks från 1,2 procent till 1 procent 2024, som en följd av den starka tillväxten i år. Gällande riskerna kring tillväxten så anses de vara balanserade 2023 och 2024 men mer riktade på nedsidan 2025.
Inflationen i år väntas bli högre än vad som tidigare antogs i juli, främst på grund av BOJs ekonomiska åtgärder i ett försök att få ner energipriserna i landet och löneökningarna hos företagen. De ekonomiska lättnaderna som BOJ åtgärdat väntas få en större påverkan på inflationen än vad man tidigare trott och därav så höjs inflationsprognosen för i år, 2024 och 2025. När det kommer till riskerna kring inflationen så anses riskerna vara på uppsidan för i år, 2023, som en följd av Japans erfarenhet av deflation och lägre tillväxt och att det nya beteendet i ekonomin med högre tillväxt och löneökningar gör att det blir en utmaning att hålla inflationen nere, skriver BOJ.
Prognos budgetår 2023 jul 2024 jul 2025 jul
==============================================================
BNP 2,0 1,3 1,0 1,2 1,0 1,0
Kärn-KPI 2,8 2,5 2,8 1,9 1,7 1,6
Kärn-KPI exklusive energi 3,8 3,2 1,9 1,7 1,9 1,8
==============================================================
Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt