EU
PLANERAR SKJUTA PÅ TULLAR MED UK OM ELFORDON - BN (Direkt)

2023-11-20 14:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU håller på att slutföra en plan för att undvika kännbara tullar i handeln med elfordon med Storbritannien.

Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Med bara en månad kvar tills tullarna på 10 procent införs trycker EU-länderna på för att EU ska komma fram med ett förslag som senarelägger tullarna. Även Frankrike, som tidigare varit motståndare till en senareläggning, har uppgett att de kan finnas en väg framåt.

EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic och EU-ministrar har diskuterat frågan, och Frankrike ska vara öppet för en kanske mjukare övergångsperiod. Fordonstillverkare som Volkswagen och Renualt har uppgivit att tullarna från årsskiftet kan kosta sektorn 4,3 miljarder dollar under tre år.

En lösning kan dock vara svår att nå utan att åter öppna brexitavtalet. Policyn syftar till att uppmuntra Europas batterisektor, men det kan ta tid.

Fordonsindustrin vill se en förlängning av nuvarande regler med tre år, vilket nästan alla länder som var med vid mötet, inklusive Italien och Sverige, instämde i. Även Storbritannien vill förlänga till 2027.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -