SANDVIK
SVENSK INDUSTRITEKNIK FLÖDAR TILL RYSSLAND - EXPRESSEN (Direkt)

2023-11-20 11:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots förbud mot försäljning strömmar svensk industriteknik in till Ryssland och Putins vapenfabriker, skriver Expressen som har gjort en granskning av hur turkiska bolag utnyttjas för att kringgå sanktionerna mot Ryssland.

"Svenska bolaget Sandvik är en av de mest populära leverantörerna och i en databas över tulldeklarationer syns tusentals importer av deras teknik till Ryssland", skriver Expressen.

En av Sandviks distributörer i Turkiet har öppet skyltat med en försäljningssida på ryska och exporterat stora mängder Sandvik-utrustning till Ryssland.

"Det specifika distributörsfall du har lyft kommer att gås igenom i enlighet med våra processer, och vi kommer att vidta lämpliga åtgärder i enlighet med vår interna policy", skriver Sandviks talesperson Johannes Hellström i en kommentar till Expressen.

Sandvik är mycket bekymrade över den här informationen, uppger bolaget.

Enligt Sandvik blir metoderna för att kringgå sanktionerna mer och mer avancerade och sprider sig långt bortom länder angränsande till Ryssland. Sandvik jobbar kontinuerligt med att utveckla sina program för att hindra kringgående och möta de nya utmaningarna, är budskapet.

"Vi kommer även fortsättningsvis att göra vårt yttersta för att förhindra det i de kanaler vi kontrollerar", uppger verkstadsbolaget för tidningen.

Uppgifter från ryska tulldeklarationer visar 10.000 importer av Sandvik-utrustning till Ryssland mellan den 24 februari 2022 och den 28 februari året efter, enligt Expressen.

Sandvik tillverkar bland annat utrustning till gruvsektorn och verktyg för metallbearbetning.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -