Evli Corporate Bond ökade 0,45 procent i oktober - nordiska obligationer gynnade fonden (Finwire)

2023-11-21 09:31

Fonden Evli Corporate Bond steg 0,45 procent i oktober, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,27 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,68 procent och är därmed bättre än index som har ökat 3,57 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Mikael Lundström och Jani Kurppa.

Inledningsvis skriver förvaltarna att marknaderna hade det tufft i oktober på grund av olika faktorer som påverkade olika tillgångsklasser. Hamas attack mot Israel ökade oron för geopolitiska risker, vilket ledde till att investerare blev försiktiga på grund av rädsla för en bredare eskalering.

Under månaden ökade spreadarna för investment grade-obligationer med 7 punkter och high yield-obligationer med 34 punkter.

Den bästa relativa avkastningen under perioden kom från investeringar i nordiska obligationer och urvalet i cross-over-segmentet (BBB-BB). Att vara underviktade mot räntekänsliga AA och A obligationer bidrog negativt till relativavkastningen.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att de tror toppen på centralbankernas räntehöjningscykeln är nära och har därför ökat durationen tidigare i år. De behåller en undervikt i high yield, eftersom de anser att investment grade är attraktivare på dessa nivåer.

Vid månadsskiftet var fondens tre största emittenter BNP Paribas, ING Groep och DNB Bank med portföljvikter om 3,56, 2,88 respektive 2,72 procent.

Fondens yield to maturity var samtidigt 5,93 procent och den modifierade durationen låg på 3,92 år.

Evli Corporate Bond B, % oktober, 2023
Fond MM, förändring i procent 0,45
Index MM, förändring i procent 0,27
Fond i år, förändring i procent 3,68
Index i år, förändring i procent 3,57

Filip Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

“Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.”redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -