RENEWCELL
FÖRSÄLJNINGEN FORTSATT FÖR LÅNGSAM - VD (Direkt)

2023-11-21 10:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kurspressade Renewcell rasade på nytt under tisdagen. Textilåtervinningsbolaget ska inleda en strategisk översyn på grund av sämre försäljning än väntat.

"Tyvärr går det fortfarande långsammare än vad vi skulle vilja se", säger Renewcells tillförordnade vd Magnus Håkansson till Nyhetsbyrån Direkt.

Bakgrunden är att Renewcell haft lägre försäljningsvolymer än väntat under det tredje kvartalet, något som förvärrats under oktober och november, vilket Direkt tidigare har skrivit om.

Nu öppnar bolaget, där H&M är största ägare, för ytterligare skuldfinansiering, kapitaltillskott genom en företrädesemission, kapitaltillskott genom en riktad emission till en finansiell eller strategisk investerare eller andra möjliga strategiska transaktioner. Detta enligt ett pressmeddelande som skickade ut under måndagskvällen.

Alla alternativen ska analyseras och utredas.

"Vår första källa till finansiering är försäljning och kundorder, och vi jobbar på det fortfarande. Men det har gått långsammare med det hela året än vad det var tänkt. Det var också bakgrunden till att min företrädare lämnade för fem veckor sedan. Vi har många processer på gång och det finns ett stort intresse från branschen och fiberproducenter som är beredda att betala för vår produkt, men varumärkena som i sin tur köper för kläder och tyg med innehållet Circulose, där går omställningen långsammare än vad vi tänkt oss", säger Magnus Håkansson.

Vad är orsaken till det?

"Vår produktionsprocess har en liten totalvolym och det här är en specialprodukt, och så länge vi tillverkar 3.000–4.000 ton i månaden så är det en produkt med låga volymer, som vi måste ha en viss premie på. Det är en tröskel, fortsätter vd:n.

Hur länge bedömer du att ni klarar er utan kapitaltillskott?

"Den bedömningen vill jag inte göra utöver det som vi redan kommunicerat, men vi har tidigare sagt att med den försäljningstakt som vi hade i det andra och det tredje kvartalet så skulle det inte räcka länge, och nu har takten varit ännu lägre i oktober och november så det är med den bakgrunden vi har gått ut med det här. Vi är fortfarande tidigt i processen. Det krävs analysarbete, bedömningar och diskussioner för att komma framåt".

Ser du någon ljusning kring försäljningen?

"I och med att intresset är stort från branschen och en omställning är nödvändig, som jag bedömer det, kommer försäljningen komma i gång någon gång, men tajmingen i det beror på de stora varumärkeskedjornas beslutsprocesser. Det är för låg takt nu, och är hur långt bort det är blir omöjligt för mig att säga".

Kommer ni att varsla personal?

"Det beror på om försäljningen kommer i gång eller inte".

Hur bedömer du intresset för en emission bland era storägare?

"Det kan jag inte bedöma. De diskussionerna påbörjas nu".

Vad är H&M:s inställning?

"Jag kan inte bedöma det just nu".

Som om det inte vore nog med problem uppstod i söndags en ny brand i Renewcells anläggning i Sundsvall, vilket lokala medier har rapporterat om. Branden ska ha varit släckt efter fem timmar.

"Det är inget som är värdepåverkande eller avgörande för vår del. Det var en liten glödbrand som stävjades snabbt och som lett till ett par dagars produktionsstopp för att ta bort den fukt som behövdes för att släcka branden. Det är smått i sammanhanget", säger Magnus Håkansson.

Sedan årsskiftet har Renewcells aktie tappat omkring 90 procent till ett börsvärde om cirka 275 miljoner kronor. Under den tidiga handeln på tisdagen var aktien ned omkring 20 procent.

Graf: Renewcells kursutveckling i år

Källa: Infront

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Re:NewCell - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -