SBAB
BOPRISERNA VÄNTAS FALLA LITE TILL (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SBAB håller fast vid bedömningen att bostadspriserna kommer falla lite till.
Det skriver SBAB i sin rapport Bomarknadsnytt, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.
Bedömt utifrån en modell över det historiska sambandet mellan bostadspriser, bolåneräntor och hushållens inkomster bör bostadspriserna falla några procent till under hösten innan botten är nådd.
"Vi ligger kvar med vår bedömning om att bostadspriserna ska ner 20 procent i förhållande till förra vårens toppnoteringar. I ett par regioner har villapriserna redan fallit nästan så mycket. Bostadsrättspriserna bör pressas tillbaka ytterligare", säger chefekonom Robert Boije.
Antalet påbörjade nya bostäder väntas falla till låga 20.000 nästa år, därefter väntas bostadsbyggandet växa endast måttligt.
Sveriges BNP väntas minska med 0,9 procent i år och vara oförändrad nästa år. Efter att ekonomin visat förvånansvärd motståndskraft mot inflation och räntehöjningar blir nu tecknen fler och fler på ett svagare läge. Hushållens konsumtion faller, särskilt av sällanköpsvaror, och bostadsbyggandet störtdyker. Sysselsättningen faller och arbetslösheten ökar.
Huvudprognosen är ändå att det stannar vid en mjuklandning.
Månadsutvecklingen indikerar att inflationen faller snabbare än vad officiella inflationssiffror baserade på årsutvecklingen visar. Inflationen har fallit tillbaka i stor utsträckning till följd av sjunkande energipriser men det finns kvarvarande hög inhemsk inflation i form av bland fortsatt höga prisökningar på tjänster. Inflationen bedöms dock klinga av snabbt framöver för att ligga ungefär i paritet med målet på årsbasis mellan december i år och december nästa år.
I detta läge är det svårt att se att ytterligare höjningar av styrräntan i Sverige är motiverade. De får full effekt först när inflationen redan fallit tillbaka i nivå med målet, eller till och med under målet.
"Möjligen höjer ändå Riksbanken styrräntan på torsdag i ett försök att 'låsa in' den senaste tidens förstärkning av kronan mot både dollarn och euron. Sådant finlir tror jag dock inte är avgörande för kronans utveckling. Viktigare är en tydlig signal om att FED och ECB har höjt klart", säger Robert Boije.
Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt