TYSKLAND
FIN DEP BLOCKERAR ÄVEN KRISFONDEN WSF - HANDELSBLATT (Direkt)

2023-11-21 16:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Förutom klimatfonden har det tyska finansdepartementet även blockerat den ekonomiska stabiliseringsfonden (WSF). På grund av den federala författningsdomstolens beslut kunde kreditbemyndigandena för WSF "inte längre användas 2023 enligt den nuvarande rättsliga situationen".

Det framgår av ett brev från statssekreteraren för budgeten, Werner Gatzer, till de andra departementen, enligt Handelsblatt som fått tillgång till brevet.

"För att undvika ytterligare bördor på budgeten samt förhandsavgifter för kommande räkenskapsår, alla utgifter som ännu inte har använts i affärsplanen för 2023 samt alla åtagandebemyndiganden som har tillämpats och ännu inte dokumenterats (...) med omedelbar verkan och kräver samtycke från det federala finansdepartementet", står det i brevet.

Med brevet spärras utgifterna för WSF för innevarande år, hette det i departementskretsar rapporterar Handelsblatt. Utgifter kunde därför endast göras med samtycke. Betalningen av energiprisbromsen 2023 kommer inte att påverkas, betonade finansdepartementet.

Finansministern Christian Lindners kansli hade redan på måndagskvällen blockerat KTF:s klimatfond och stora delar av 2023 års federala budget.

"Det federala finansdepartementet stoppar åtagandebemyndigandena 2023 för att undvika förhandsavgifter för kommande år", hette det i departementskretsar. "Befintliga skulder kommer att fortsätta att betalas, men inga nya får uppstå. I undantagsfall kan åtagandebemyndiganden låsas upp."

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -