NEW YORK
STÄNGNING PÅ GRÖNT, TESLA I TOPPEN, S&P 500 +0,1% (Direkt)

2023-11-28 22:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) New York-börserna lyckades stänga på högre nivåer på tisdagen, från att ha pendlat runt nollan större delen av kvällen. Uttalanden från Fed-toppen Christopher Waller gav hopp om att räntenivån kan ha nått sin topp.

Vid börsstängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,2 procent till 35.417, samtidigt som Nasdaqs tekniktunga kompositindex var upp 0,3 procent till 14.282. Breda S&P 500 var upp 0,1 procent till 4.555, motsvarande en nedgång om 0,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Under tisdagseftermiddagen sade Fed-guvernören Christopher Waller, i ett förskrivet anförande, att det finns ett inbromsande momentum i den amerikanska ekonomin, vilket är bra för inflationen.

"Jag är alltmer övertygad om att policyn är tillräckligt väl positionerad för att bromsa ekonomin och få inflationen tillbaka till 2 procent", sade han bland annat. Dock påpekade han att inflationen är fortsatt hög, och att det än är oklart om inbromsningen kommer hålla i sig.

Bland enskilda aktier var elbilstillverkaren Tesla en av vinnarna, efter ett lyft på 4,5 procent. Utan några större nyheter kring bolaget kan det dock noteras att Elon Musk under kvällen på X, före detta Twitter, meddelade att Teslas Cybertrucks kommer att börja levereras på torsdag.

Flygplanstillverkaren Boeing klättrade 1,4 procent efter att aktien uppgraderats till "outperform", motsvarande köp, av RBC Capital Markets. Analytikern i fråga argumenterar för att Boeings utsikter för 2024 nu är mer gynnsamma då efterfrågetillväxten inom både företagets kommersiella och försvarssegment nu är mer ihållande.

Nedåt gick samtidigt ett antal halvledarbolag efter att Micron, den största amerikanska tillverkaren av datorminnen, i en uppdatering varnade om högre operativa kostnader framgent, enligt Wall Street Journal. Aktien backade 1,8 procent samtidigt som sektorkollegorna Nvidia, AMD och Qualcomm tappade 0,5-1,3 procent. Intel steg 0,3 procent.

Bland övriga aktier noterades en uppgång om 3,6 procent för Sinch-konkurrenten Twilio sedan hedgefonden Anson gått in som ägare i Twilio, med syftet att trycka på för en försäljning av hela, eller delar av bolaget.

Vidare följde fintech-leverantören Affirm, som bland annat konkurrerar med svenska Klarna, en tvåsiffrig uppgång på måndagen genom att öka 12 procent på tisdagen. Här har aktien uppgraderats till "behåll" av Jefferies.

Oljepriset sågs stiga under tisdagskvällens gång, där WTI-oljan totalt ökade 2,1 procent till 76:45 dollar fatet. På torsdag väntas Opec+ hålla det tidigare uppskjutna mötet, där vissa ser risker att oljekartellen kommer dra ned på produktionen.

På räntemarknaden sjönk tioåringen 7 punkter till 4,33 procent. Dollarn försvagades 0,9 procent mot den svenska kronan, och handlades till 10:33.

Graf: S&P 500 tisdagen den 28 november

Källa: Infront

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Boeing - I dag

{point.key}

Twilio A - I dag

{point.key}

Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

QUALCOMM - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -