NEW YORK
TESLA SJÖNK OCH SALESFORCE LYFTE, S&P 500 +0,4% (Direkt)

2023-11-30 22:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På torsdagskvällen stängde de amerikanska börserna på båda sidorna av nollstrecket, sedan tekniksektorn presterade något svagt samtidigt som Salesforce drog upp Dow Jones industriindex. Samtliga huvudindex fick däremot bränsle den sista halvtimmen och tog fart uppåt.

S&P 500 steg 0,4 procent till 4.568 och räknat från Stockholmsbörsens stängning var uppgången 0,5 procent. Dow Jones industriindex ökade 1,5 procent till 35.951, medan teknik- och tillväxttunga Nasdaq Composite sjönk 0,2 procent till 14.226.

Feds föredragna inflationsmått, kärninflationen mätt som core PCE, var 0,2 procent i oktober jämfört med september och i årstakt var ökningen 3,5 procent. Siffrorna var helt i linje med konsensus.

På bolagsnivå avancerade mjukvarubolaget Salesforce över 9 procent efter att ha rapporterat ett kvartalsresultat för tredje kvartalet som slagit analytikernas förväntningar. Aktien stod för det överlägset bidraget till det prisviktade Dow Jones-indexets uppgång.

Elbilstillverkaren Tesla pressades 1,8 procent. Bolaget hade under torsdagskvällen ett lanseringsevent för Cybertruck, men analytikerkåren är splittrad om fordonets innebörd för Tesla. Prisintervallet för Cybertruck var mellan 60.990–99.990 dollar.

Tekniksektorn gick generellt svagare och bland jättarna sjönk Facebookägaren Meta Platforms 1,5 procent. Googleägaren Alphabet såg något större nedgång, samtidigt som Apple stärktes 0,3 procent och Amazon backade marginellt. Halvledarbolag gick också svagt med nedgångar hos Nvidia och AMD på 2,8 respektive 2,2 procent.

En sektor som däremot gick starkt var biotekniksektorn efter att läkemedelsbolaget Abbvie meddelade om ett förvärv av bioteknikbolaget Immunogen, som utvecklar cancerläkemedel, för 10,1 miljarder dollar. Abbvie steg 2,8 procent och Immunogen flög upp 83 procent, där flera sektorkollegor också gick starkt.

General Motors var oförändrad efter ett kurslyft på 9,4 procent på onsdagen. Goldman Sachs har höjt sin riktkurs för biltillverkaren, som på onsdagen återinförde sin prognos för helåret 2023 och aviserade planer för nya aktieåterköp samt en höjd utdelning.

Sektorkollegan Ford var samtidigt ned över 3 procent. Bolaget har återinfört prognos för helåret 2023, efter att prognosen slopats i oktober i samband med UAW-strejken. Den nuvarande prognosen inkluderar resultatförluster på 1,7 miljarder dollar relaterade till strejken.

HP klättrade nästan 1 procent efter att datortillverkaren kommunicerat ett utökat samarbete med Nvidia om att bygga en datorlösning för företag med artificiell intelligens. Vidare har Morgan Stanley uppgraderat HP till jämvikt från undervikt.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 7 punkter till 4,33 procent.

Graf: S&P 500 torsdagen den 30 november

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


General Motors - I dag

{point.key}

Ford Motor - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

HP - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -