OPEC
OLJAN NED EFTER RYKTEN OM FRIVILLIG PRODUKTIONSSÄNKNING (Direkt)

2023-11-30 18:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oljepriserna gav upp tidigare uppgångar och sjönk i stället på torsdagskvällen efter uppgifter om att Opec+ gått med på frivilliga produktionsneddragningar på närmare 2 miljoner fat nästa år.

Det rapporterar Reuters, som hänvisar till källor.

Enligt nyhetsbyråns källor kommer varje land att meddela om en frivillig neddragning.

Enligt Bob Yawger på Mizuho finns det en väldigt stor skepticism i hur länderna ska nå sina produktionssänkningar, skriver Reuters.

Ett stort problem som Opec+ har är att medlemsländerna inte alltid följer beslut, kommenterade John Kilduff vid Again Capital till CNBC.

"Att fuska är deras mellannamn när det kommer till såna här situationer", sade han.

Saudiarabien uppges förlänga sin frivilliga produktionssänkning på 1 miljon fat per dag, som har varit på plats sedan juli. Vidare ryktas Ryssland dra ned produktionen med en halv miljon fat per dag.

Marketwatch hänförde emellertid nedgången i oljepriserna till att pressmeddelanden från Opec+ inte nämnde något om produktionssänkningen. Under kvällen har det dock duggat in produktionssänkningar från Opec+-länder.

Tidigare medieuppgifter om Brasiliens inträde i oljeorganisationen bekräftades också i ett pressmeddelande från Opec. I januari nästa år tillträder Brasilien som medlem i Opec+.

Strax innan klockan 19 var Brentoljan ned 0,1 procent till 83 dollar per fat. Jämförelsevis var Brentoljan upp nästan 2 procent till över 84:50 dollar vid lunchtid på torsdagen.

WTI-oljan var samtidigt ned 1,2 procent till 76:90 dollar per fat.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -