ECB-rådsmedlem: ECB lär inte höja räntan före Fed (Finwire)

2024-02-23 09:58

Europeiska centralbanken, ECB, kommer troligtvis inte att sänka räntorna före Federal Reserve. Det säger ECB-rådsmedlemmen Robert Holzmann i en intervju med Bloomberg TV.

"Vanligtvis har Fed under de senaste åren alltid alltid gått först med ungefär ett halvår, så jag skulle anta ceteris paribus, som saker och ting är, att vi också skulle följa det med fördröjning", säger han.

Holzmann, som tidigare varnat för att räntan kanske inte sänks alls i år, betonar att det fortsatt finns risker kopplade till löneutvecklingen och oroligheterna i Röda havet, och varnar för att situationen längs fraktrutten fortfarande "kan explodera".

"Som ett resultat av detta kan konflikten pyra vidare och explodera på ett ögonblick. Och om den gör det - låt oss anta att vi har en tanker som är strandsatt i Hormuzbukten, skulle oljepriserna skjuta i höjden enormt. Chanserna är små, men verkligheten finns där", säger han.

Kommentarerna kommer mindre än två veckor före ECB:s nästa räntebesked. 70 procent av marknaden förväntar sig i nuläget att ECB sänker räntan första gången i juni, där 25 procent av marknaden tror att det finns en chans för att den första sänkningen kommer i april. Det troligaste scenariot anses dock vara i juli.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -